To najlepsze polskie kiełbasy. Zwróć uwagę na oznaczenia

To najlepsze polskie kiełbasy. Zwróć uwagę na oznaczenia

Dodano: 
Kabanosy
Kabanosy Źródło:Shutterstock / Krzycho
Najlepsze kiełbasy i kabanosy z Polski? Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) podała listę konkretnych produktów.

Polskie kiełbasy słyną w Europie i na świecie swoją jakością i smakiem. Jak jednak rozpoznać te najlepsze? IJHARS przypomina, że część rodzimych przetworów mięsnych posiada certyfikaty, które są swoistym znakiem jakości. To produkty wpisane do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) lub rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS).

Najlepsze polskie kiełbasy i kabanosy

Na liście znajduje się siedem przysmaków (w nawiasie jest podane przyznane mu oznaczenie):

  • kabanosy staropolskie (GTS),
  • kiełbasa biała parzona wielkopolska (ChOG),
  • kiełbasa krakowska sucha staropolska (GTS),
  • kiełbasa lisiecka (ChOG),
  • kiełbasa myśliwska staropolska (GTS),
  • kiełbasa piaszczańska (ChOG),
  • krupnioki śląskie (CHOG).

Co dokładnie oznaczają poszczególne certyfikaty?

Unijny system oznaczeń geograficznych chroni nazwy produktów, które pochodzą z konkretnych regionów i mają określone cechy jakości lub cieszą się renomą w związku z terytorium ich produkcji.

  • ChOG podkreśla związek między konkretnym regionem geograficznym a nazwą produktu, przy czym szczególną jakość produktu, jego renomę lub inną cechę można w dużej mierze przypisać jego pochodzeniu geograficznemu.
  • GTS, a więc oznaczenie „gwarantowana tradycyjna specjalność” podkreśla tradycyjne aspekty produktu, takie jak sposób jego wytwarzania i skład, bez powiązania z określonym obszarem geograficznym.

Poszczególnych oznaczeń zawsze warto szukać na etykietach produktu. Aktualne wykazy producentów posiadających ważne certyfikaty oraz świadectwa jakości można znaleźć na stronie internetowej IJHARS. Obecnie na liście polskich produktów, które mogą pochwalić się oznaczeniami ChOG, GTS, ale też ChNP (chroniona nazwa pochodzenia) znajduje się w sumie 48 różnych produktów.

Czytaj też:
Domowy cebularz jak z lubelskiej piekarni. Jak zrobić tradycyjny przysmak?
Czytaj też:
Szybka zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli. Jak znalazł na obiad lub kolację

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, IJHARS