Jak obrać mango? W ten sposób obierzesz je bez zbędnego stresu

Jak obrać mango? W ten sposób obierzesz je bez zbędnego stresu

Dodano: 
Obieranie mango
Obieranie mango Źródło:Shutterstock / Nungning20
Mango to soczysty owoc egzotyczny, który pod względem budowy przypomina nieco awokado. Zobacz, jak obrać mango i do czego je wykorzystać w kuchni.

Mango to owoc, który jest obecnie dostępny w większości sklepów. Pod jego skórką, podobnie jak w awokado, kryją się miąższ i duża pestka. W przypadku mango nie wystarczy jedynie po przecięciu owocu przekręcić dwóch połówek w przeciwnych kierunkach. Pestka mango jest mocno zrośnięta z włóknistym miąższem. Owoc ten warto włączyć do swojej diety, bo jest źródłem cennych witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, które redukują wolne rodniki tlenowe. Zdradzamy, jak szybko obrać mango, ale zanim przystąpisz do obierania mango, dowiedz się, jak wybierać idealnie dojrzałe owoce. Zarówno niedojrzałe mango, jak i mango przejrzałe nie nadają się do spożycia.

Jak wybrać dojrzałe mango?

Stopień dojrzałości mango można określić po kolorze skórki, zapachu owocu, a także stopniu jego twardości. Dojrzałe mango ma czerwono-zieloną skórkę, jest miękkie i sprężyste oraz wydziela delikatny zapach. Mango niedojrzałe jest zielone, twarde i nie pachnie, a mango przejrzałe jest bardzo miękkie, może mieć przebarwienia przy ogonku i na skórce oraz wydziela bardzo intensywny zapach.

Niedojrzałe mango można na 2-3 dni włożyć do papierowej torebki z jabłkami lub bananami, co sprawi, że owoc szybko dojrzeje.

Jak obrać mango? Instrukcja krok po kroku

Obieranie mango wymaga nieco wprawy. Poznaj kilka sposobów na to, jak wydobyć spod skórki słodki miąższ mango.

Pierwszy sposób, najczęściej wykorzystywany, uwzględnia przecięcie owocu mango wzdłuż na dwie równe części i odkrojenie miąższu od pestki za pomocą noża lub łyżki. Po odkrojeniu jednej połówki czynność należy powtórzyć. Gdy otrzymasz dwie połówki mango, natnij miąższ owocu do skórki, tworząc kratkę (kilka cięć wzdłuż i wszerz), a następnie naciśnij od spodu. Wgniecenie skórki spowoduje, że bez problemu odetniesz kostki mango od skórki.

Drugi sposób obierania mango uwzględnia przecięcie owocu wzdłuż na trzy lub cztery części i odkrojenie każdej z nich od pestki.

Możesz też obrać mango, korzystając ze szklanki, którą szybko odetniesz miąższ od skórki.

Do czego wykorzystać mango?

Słodkie mango idealnie nadaje się na samodzielną przekąskę. Owoc mango możesz wykorzystać również do przygotowania smoothie, dodać jego kawałki do sałatki owocowej, muesli lub jogurtu oraz przygotować z niego mus, który wykorzystasz do polania słodkich i wytrawnych potraw. Wyśmienicie z musem ze świeżego mango smakują m.in. smażone polędwiczki wieprzowe.

Czy mango jest zdrowe?

Mango to nie tylko smaczny, ale także zdrowy owoc, który zawiera m.in. witaminy A, C i z grupy B oraz magnez, fosfor, potas, cynk i naturalne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia, redukując wolne rodniki tlenowe. Słodkie mango pomaga dbać o zdrowie serca i układu krążenia, w pozytywny sposób wpływa zdrowie narządu wzroku i wygląd skóry oraz wspiera układ immunologiczny. Niski indeks glikemiczny mango sprawia, że owoc ten nie powoduje nagłych skoków glukozy we krwi.

Czytaj też:
Gotowanie kukurydzy jest proste. Jak długo gotować kukurydzę, aby była miękka i pyszna?
Czytaj też:
A gdyby tak upiec grejpfruty? To deser doskonały!