To najlepsza marynata do grzybów. Sekretem są odpowiednie proporcje wody i octu

To najlepsza marynata do grzybów. Sekretem są odpowiednie proporcje wody i octu

Dodano: 
Marynata do grzybów
Marynata do grzybów Źródło: Shutterstock / zebratomato
Ile octu dodać do grzybów marynowanych? Mam swoje proporcje, które stosuję od lat, a grzybki ze słoików smakują każdemu.

Grzyby w occie to przysmak, który kocha wiele osób. Jedno z pytań, które najczęściej się przy tym pojawia, to: ile octu dodać do marynaty? Nie ma jednej odpowiedzi, ale warto znać zasadę związaną z proporcjami i dobrać dla siebie idealny smak.

Ile octu dać do marynowanych grzybów? Zasada 4:1

Zasada 4:1 to proporcje wody i octu najczęściej stosowane. 4:1 oznacza 4 porcje wody i jedną porcję octu (np. 4 szklanki wody i 1 szklanka octu). Zalewa jest wyrazista, ale nie bardzo kwaśna. Na te proporcje można dodać 4-5 łyżeczek cukru albo miodu.

W wielu przepisach na marynowane grzyby można znaleźć proporcję 3:1. Zalewa jest wówczas intensywnie octowa i zwykle dodaje się do niej więcej cukru, który łagodzi kwaśność octu.

Grzyby można marynować także w occie jabłkowym. Ten jest delikatniejszy w smaku, dlatego tu można dać go więcej. Zwykle stosuje się tu proporcje 2:1 (czyli 2 szklanki wody i 1 szklanka octu).

Jakie przyprawy dodać do grzybów w occie?

Podstawowe przyprawy do grzybów w occie to sól, cukier, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe. Do marynowanych grzybków można dorzucić także gorczycę, goździki, płatki chili czy korę cynamonu. Wszystko zależy od tego, jakie smaki lubisz.

Marynatę należy zagotować i gorącą zalewać grzyby. I od razu ważna rada: spróbuj koniecznie zalewy octowej, zanim trafi do słoików. Tobie musi smakować. Jeśli jest zbyt ostra, dodaj nieco więcej cukru. Jeśli mało intensywna w smaku, spróbuj dodać więcej soli lub ostrożnie zwiększyć ilość octu.

Jeśli słodzisz marynatę miodem, pamiętaj, że zmienia ona smak grzybów. Marynata miodowa ma też inny kolor (nie jest przezroczysta). Miód jednak dobrze podkreśli smak niektórych grzybów. W takiej marynacie świetnie smakują np. opieńki.

Czytaj też:
Zbieram żółte kwiaty z łąki i robię zdrowy syrop. Zimą słodzę nim herbatę
Czytaj też:
Jak zrobić paprykę do słoików? Ten genialny przepis pamięta czasy PRL

Źródło: smaki.pl