Ładny, wyrośnięty, puszysty sernik był sekretem mojej babci. Pamiętam, że kiedy pierwszy raz sama upiekłam takie ciasto, zaraz po wyjęciu z piekarnika cały środek się zapadł. Oczywiście sernik był pyszny, jednak nie wyglądał tak efektownie, jak ciasto babci. Kiedy ją zapytałam, co zrobiłam źle, okazało się, że powód był banalny.
Co zrobić, żeby sernik nie opadał?
Cały patent polega na tym, aby studzić ciasto w piekarniku. Babcia przez pierwsze 15-20 minut wręcz nie uchylała drzwiczek, lub robiła to bardzo delikatnie. Sernik powinien dobrze ostygnąć i dopiero wówczas można go wyciągać.
Jeśli zależy ci na ładnie wyrośniętym i równym cieście, warto wykorzystywać przepisy bez ubijania białek, czyli takie, gdzie jajka miksuje się bezpośrednio z serem. Ważne jest też, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Możesz wykorzystać mój sprawdzony przepis na sernik z sera z wiaderka.
Bardzo napowietrzone serniki przed pieczeniem, łatwiej opadają, nawet przy niewielkim wahaniu temperatury na koniec. Jeśli masz przepis z ubijaniem jaj, można postukać formą z ciastem przed włożeniem jej do piekarnika, aby nieco odpowietrzyć masę.
Jak upiec równy sernik?
Równy i zarazem puszysty sernik to marzenie wielu domowych cukierników. Oprócz tego, że sernik opada, problemem może być również pękanie ciasta. Aby temu zapobiec, warto na dół piekarnika włożyć blaszkę z gorącą wodą. Para, która będzie się wytwarzać, zapobiega pękaniu ciasta. Nie bez powodu słynny sernik nowojorski, który powinien być idealnie płaski i równy jest pieczony w kąpieli wodnej. Szczegółową instrukcję, jak to zrobić, znajdziesz w naszym przepisie na idealny sernik nowojorski.
Czytaj też:
Ten sernik bez spodu zawsze się udaje. Nie opada, jest puszysty i uzależnia smakiemCzytaj też:
Ten sernik mojito robi wrażenie. Nikt nie wierzy, że to tylko pół godziny pracy