Sposobów na utrwalanie żywności jest wiele. Można ją suszyć, pasteryzować, kisić, solić czy zasypywać cukrem. Jednak jedną z najlepszych metod utrwalania produktów spożywczych jest zamrażanie. Sposób ten ma mnóstwo zalet, choć w niektórych przypadkach może zaszkodzić. Sprawdź, które produkty nigdy nie powinny trafić do zamrażarki.
Dlaczego warto zamrażać żywność?
Zamrażanie to jedna z najlepszych metod utrwalania żywności. Większości produktów spożywczych służy bowiem niska temperatura. Hamuje ona rozwój niekorzystnych procesów, nie dopuszczając tym samym do psucia się żywności. W niskiej temperaturze przestaje się też rozwijać większość mikroflory, natomiast doskonale zachowują się składniki odżywcze, barwniki i aromaty. To sprawia, że po rozmrożeniu czy też przyrządzeniu produktu z zamrażarki, ma on smak bardzo zbliżony do świeżej żywności. Tą metodą można utrwalać większość warzyw i owoców, a także mięs, wędlin i gotowych potraw.
Których produktów spożywczych lepiej nie zamrażać?
Niestety są też produkty, które zupełnie nie nadają się do zamrażania. Po rozmrożeniu tracą bowiem swoją strukturę, a wraz z nią wygląd i cenne składniki. Do takich produktów należą warzywa i owoce, które zawierają dużo wody. Są to np.: ziemniaki, pomidory, ogórki, sałata, czosnek, kiwi, arbuz, papaja, cytrusy. W czasie zamrażania tworzą się w nich kryształki lodu, które powodują niszczenie delikatnej struktury i w konsekwencji bardzo źle wpływają na smak, wygląd i walory odżywcze.
Lepiej też nie zamrażać produktów nabiałowych takich, jak np.: mleko, śmietana, kefir czy serek twarogowy. Po rozmrożeniu staną się one rozwodnione i stracą swoją oryginalną konsystencję. Śmietana czy kefir zaś się rozwarstwią. Nie należy też mrozić jajek w skorupkach, bo popękają, ani jajek gotowanych, gdyż zrobią się gumowate.
Mrożenie źle zniesie też ugotowany makaron czy ryż. Po rozmrożeniu zamienią się one w nieapetyczną, wodnistą papkę. Zamrażarka nie jest też najlepszym miejscem do przechowywania majonezu rozwarstwi się podobnie, jak śmietana. Nie należy też zamrażać napojów w butelkach szklanych i plastikowych, bo mogą pęknąć w wyniku zwiększania się objętości zamrażanego płynu.
Zamrażanie żywności – cenne wskazówki
Oto kilka wskazówek, które warto uwzględnić planując zamrażanie żywności.
- Produkty przeznaczone do zmrażania powinny być szczelnie zapakowane, np. w woreczki do zamrażania. W zamrażarce żywność też potrafi bowiem obsychać.
- By produkty, które wyjmiemy z zamrażarki były smaczne i zdrowe, muszą do niej trafić, póki są świeże. Jednym słowem lepiej nie zamrażać ryby, której właśnie kończy się termin do spożycia, bo niska temperatura nie uczyni z niej produktu świeżego.
- Raz rozmrożonego produktu nie należy ponownie zamrażać. To dlatego, że zamrażanie niszczy w mniejszym lub większym stopniu strukturę komórkową produktów, co przyspiesza ich psucie się. Łatwo też w takich produktach namnaża się mikroflora.
- Rozmrożenie produktów, np. ryb, mięsa, najlepiej jest przeprowadzić na dolnej półce lodówki. Wtedy proces ten postępuje powoli, co jest korzystne i chroni przed rozwojem szkodliwych bakterii.
Czytaj też:
Kładę na spodku i stawiam w lodówce obok wędliny. Nie robi się obślizgła i dłużej jest świeżaCzytaj też:
Już nie wyrzucam fusów z kawy. Robią dobrą robotę w mojej kuchni i pozwalają mi zaoszczędzić