Wędliny to jeden z najpopularniejszych dodatków do pieczywa. Stanowią bardzo dobre źródło białka i żelaza i są bardzo pożywne. Coraz częściej kupujemy je w plasterkach, które niestety psują się jeszcze szybciej, niż szynka czy polędwica w kawałku. Czy można w jakiś sposób przedłużyć świeżość wędlin? Warto przetestować mój prosty trik. Ja stosuję go od kilku miesięcy i jestem zadowolona z efektów.
Dlaczego wędliny tak szybko się psują?
Wędliny w głównej mierze składają się z białek i wody. Pierwszy składnik nie jest zbyt trwały. A jego psucie się przyspiesza obecność w wędlinach dużych ilości wody. Zresztą w ostatnich latach obserwuje się, jakby wędliny psuły się jeszcze szybciej niż kiedyś. To niestety wina wody wtłaczanej do nich w sporych ilościach. Producenci zyskują większą wagę produktu, my zaś tracimy na jego jakości.
Ten prosty trik przedłuży świeżość wędlin
Mój trik na przedłużenie świeżości wędlin polega na wstawieniu do lodówki spodeczka z kostkami cukru. Ustawiam go w lodówce obok wędliny, dzięki czemu chłonie nadmiar wilgoci, znajdującej się w lodówkowej atmosferze. Kostek cukru powinno być kilka, bo wtedy są w stanie pochłonąć więcej wilgoci. W ten sposób wilgoć nie osadza się, aż tak na wędlinie. Dzięki temu dłużej pozostaje sucha i świeża. Zamiast kostek cukru, na spodeczek można też wysypać trochę suchego ryżu. Również wchłania nadmiar wilgoci z otoczenia.
Inne sposoby na przedłużenie świeżości wędlin
By wędlina dłużej pozostała świeża, trzeba pamiętać o tym, że powinna mieć dostęp powietrza. Zapakowana w foliową torebkę, szybko zaczyna robić się obślizgła. Dlatego jeśli kupimy plasterki wędliny na wagę zapakowane w foliowy woreczek, po przyjściu do domu powinniśmy je przepakować. Taką wędlinę najlepiej jest zawinąć w pergamin, który nie odetnie od niej całkowicie powietrza, a jednocześnie będzie wchłaniał nadmiar wilgoci. Warto też pamiętać o innych, pomocnych zasadach.
- Wędlinę należy przechowywać w lodówce, w której panuje temperatura 2-4 stopnie Celsjusza. Spowalnia ona psucie się wędlin i ogranicza ich wysychanie.
- Przed włożeniem do lodówki, wędlinę warto osuszyć ręcznikiem papierowym. Można ją też owinąć ręcznikiem papierowym, który będzie pochłaniał nadmiar wilgoci.
- Jeśli kupisz większą ilość wędliny, jej nadmiar możesz zamrozić. W lodówce pozostaw tylko ilość, która wystarczy na 1-2 dni.
Czytaj też:
Wkładam do chlebaka tylko 2 kostki. Pieczywo długo pozostaje świeże i nie pleśniejeCzytaj też:
To mój sposób na chrupiące pieczywo w poniedziałek rano. I to bez wychodzenia z domu