Naleśniki węgierskie zachwycają mięsnym nadzieniem. Są idealne na obiad

Naleśniki węgierskie zachwycają mięsnym nadzieniem. Są idealne na obiad

Dodano: 
Naleśniki Hortobágy
Naleśniki Hortobágy Źródło: Shutterstock / Ildi Papp
Są wyraziste i pełne mięsnego nadzienia. Naleśniki węgierskie, czyli naleśniki Hortobágy, to pomysł na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny.

Naleśniki Hortobágy to węgierskie naleśniki wytrawne z mięsnym nadzieniem. Tradycyjnie jest to mięso cielęce, z którego przygotowuje się aromatyczny farsz z cebulą, papryką i pomidorem. Naleśniki są bardzo sycące i wystarczą za cały obiad.

Jak zrobić węgierskie naleśniki?

Naleśniki Hortobágy wypełnione są farszem z duszonej cielęciny. Można wykorzystać tu mięso mielone, jednak tradycyjnie cielęcinę się sieka, dzięki temu kawałki mięsa są nieco większe. Mięso należy dusić do miękkości, można je w razie potrzeby podlewać wodą lub bulionem (warzywnym lub mięsnym).

Ważnym elementem całego dania jest sos śmietanowy. Należy go przygotować na patelni po duszeniu mięsa, aby cały nie zmarnować ani odrobiny smaku. Węgierskie naleśniki można podawać od razu, jednak najlepiej je na koniec krótko zapiec.

Aby przygotować same naleśniki, możesz skorzystać z naszego przepisu na ciasto naleśnikowe. Jeśli masz swój sprawdzony przepis na naleśniki, to zrób placki tak jak zawsze. Ważne jest jedynie to, aby nie dodawać do ciasta cukru: naleśniki muszą być wytrawne i doprawione jedynie odrobiną soli.

Przepis: Naleśniki Hortobágy

Węgierskie naleśniki z mięsem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
węgierska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
674 w każdej porcji

Składniki

  • 8 naleśników

na farsz:

  • 400 g cielęciny
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki papryki
  • sól

na sos:

  • 350 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie farszuMięso drobno posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej smalec i wrzuć mięso razem z cebulką i papryką. Duś ok. 30 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną wody), następnie dodaj pokrojonego w kostkę i obranego ze skórki pomidora oraz śmietanę, dopraw do smaku. Gotowym farszem nadziewaj naleśniki.
  2. Robienie sosuŚmietanę wymieszaj z mąką i wlej na patelnię, na której dusiło się mięso. Wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku.
  3. Zapiekanie naleśnikówGotowe naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym, alej sosem i zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Inne wersje węgierskich naleśników

Choć tradycyjne naleśnikiHortobágy mają farsz z cielęciny, to w wielu przepisach jest ona zastępowana mięsem drobiowym (można tu wykorzystać na przykład filety z udek z kurczaka, ewentualnie chudsze mięso z piersi z kurczaka). Co więcej: naleśniki w stylu węgierskim można zrobić także z gotowanego mięsa cielęcego lub drobiowego, które należy posiekać i przesmażyć z przyprawami. Do takiego farszu, przed zapiekaniem naleśników, można także dodać jedno surowe jajko, które sprawi, że farsz będzie bardziej ścisły.

Sos śmietanowy można także zastąpić sosem zrobionym z pomidorowej pulpy doprawionej ostrą papryką.

Czytaj też:
Te puszyste placki robię z wczorajszych ziemniaków. Prosty przepis znalazłam w węgierskiej książce kucharskiej
Czytaj też:
Przepis na ten specjał dał mi węgierski kucharz. Langosze robi się prosto, a w moim domu wygrywają z pizzą