Biorę świeże maliny i robię najlepszy, domowy ocet. Przepis jest bardzo łatwy

Biorę świeże maliny i robię najlepszy, domowy ocet. Przepis jest bardzo łatwy

Dodano: 
Ocet z malin
Ocet z malin Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Zrobienie domowego octu nie jest trudne i jeśli martwisz się, że coś może pójść nie tak, weź mój przepis na ocet z malin i spróbuj. Gwarantuję, że jeśli raz zrobisz ocet, już nigdy nie kupisz gotowego.

Domowy ocet robię najczęściej z jabłek, ale co roku w mojej spiżarni nie może też zabraknąć także octu z malin. Ma ładny kolor i niesamowity aromat. Jest doskonałym dodatkiem do sałatkowych sosów, ale można też pić go z wodą, dokładnie tak samo, jak ocet jabłkowy.

Jak zrobić domowy ocet z malin?

To, czego ja sama obawiałam się najbardziej robiąc ocet po raz pierwszy, to czy mi nie spleśnieje. Tak się nie stanie, jeśli będziesz przestrzegać najważniejszej zasady: wszystko musi być wyparzone (słoik czy łyżka, którą mieszasz ocet), a owoce świeże i niezepsute.

Ja ocet robię zawsze w wyparzonym słoju, a na czas fermentacji nakładam na wierzch warstwy gazy i mocuję gumką recepturką. Dzięki temu buzujący gaz ma ujście, a jednocześnie mam pewność, że do octu nie dostaną się muszki owocówki.

Są różne szkoły robienia octu i nie wszyscy mieszają go w czasie fermentacji. Ja mieszam, ponieważ zmniejsza to ryzyko pojawienia się pleśni na owocach, które pływają początkowo po wierzchu. Kiedy owoce opadną, zostawiam ocet, aby nabrał smaku, a po około miesiącu (czasem nawet dłużej), zlewam aromatyczny płyn do butelek. Nie filtruję osadu, ponieważ szkoda mi cennych składników w nim zawartych – taki domowy ocet to samo zdrowie.

Przepis: Ocet z malin

Domowy, naturalny ocet z owoców.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1/3 l malin
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie nastawu na ocetSłoik do robienia octu dobrze wyparz. Wsyp owoce i zalej wodą (w temperaturze pokojowej) wymieszaną z cukrem. Przykryj gazą lub ściereczką i odstaw.
  2. Robienie octuMaliny powinny zacząć fermentować już na drugi dzień. Możesz zawartość słoja zamieszać co 1-2 dni czystą, drewnianą łyżką. Kiedy burzliwa fermentacja się zakończy, owoce powinny opaść na dno. Zakręć wówczas słoik i odstaw jeszcze na miesiąc. Po tym czasie odcedź owoce i zlej gotowy ocet do butelek.

Jak zrobić domowy ocet z owoców?

Z mojego przepisu możesz zrobić ocet także z innych owoców (np. jeżyn, jabłek lub obierków jabłkowych). Najlepiej przyjąć zasadę: 1/3 słoika owoców oraz 4 czubate łyżki cukru na litr przegotowanej wody. U mnie to zawsze się sprawdza i nie zdarzyło się, aby ocet się nie udał.

Jak poznać czy ocet spleśniał?

Na domowym occie w czasie procesu fermentacji często pojawia się tzw. kożuszek fermentacyjny. Osoby, które nigdy nie robiły octu często biorą go za pleśń. Jeśli widzisz osad i kożuch na nastawie octowym, nie wpadaj w panikę, to naturalne przy fermentacji. Oczywiście może zdarzyć się, że ocet z różnych powodów spleśnieje (brudny słoik, zepsute owoce itp), ale wówczas nie będziesz mieć wątpliwości, że jest to pleść. Przede wszystkim poznasz ją po zapachu, który z każdym kolejnym dniem, będzie bardziej intensywny. Fermentujący prawidłowo ocet na każdym etapie ma przyjemny, owocowy, octowy zapach.

Czytaj też:
Polacy rzadko robią nalewkę z tych soczystych owoców. Podajemy najlepszy przepis na morelówkę
Czytaj też:
Szklanka dziennie tych owoców pomaga zmniejszyć obwód talii. Robię z nich pożywne śniadanie