Kurki w occie zawsze robię z tego prostego przepisu. Sekretem jest delikatna zalewa

Kurki w occie zawsze robię z tego prostego przepisu. Sekretem jest delikatna zalewa

Dodano: 
Kurki w occie
Kurki w occie Źródło: Shutterstock / mholka
Popularne kurki, czyli pieprznik jadalny, to jedne z najlepszych i najbardziej lubianych w Polsce grzybów. Kurki w occie to prosty sposób, aby zachować ich smak na dłużej.

Kurki w occie robię co roku i zawsze wykorzystuję ten sam, najprostszy przepis. Modyfikuję w nim czasem dodatki, dlatego o tym, co można zmienić i co dodać do marynowanych grzybów, napiszę poniżej.

Jak zrobić kurki w occie?

Kurki marynowane to kurki w zalewie octowej. Ja lubię delikatniejsze marynaty, dlatego stosuję zasadę 4:1, czyli cztery porcje wody i jedna porcja octu. Jeśli jednak wiesz, że wolisz marynaty o ostrzejszym, mocno octowym smaku, zrób zalewę w proporcjach 3:1, czyli trzy porcje wody i jedna porcja octu. Wówczas też zwykle należy dodać nieco więcej cukru. Zawsze przed zalaniem grzybów spróbuj marynaty: to ostatni moment, aby jeszcze coś zmienić. Jeśli jest zbyt kwaśna i ostra, można dodać więcej cukru lub nieco rozcieńczyć ją wodą.

Ważne, aby kurki do marynowania były dobrze umyte i oczyszczone. To tak naprawdę najbardziej pracochłonna część całego przygotowania. Kurki można podzielić według wielkości. Ja zawsze tak robię, bo lubię mieć kilka słoików naprawdę malutkich grzybków. Są one doskonałe jako dodatek do sałatek: nie tylko smakują, ale też pięknie wyglądają.

Przepis: Kurki w occie

Marynowane kurki w delikatnej zalewie octowej.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
431 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg oczyszczonych i umytych kurek
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 15 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 6 łyżeczek gorczycy
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie grzybówGrzyby gotuj w osolonej wodzie (łyżka na litr) 10-15 minut. W tym czasie wyparz i przygotuj słoiki.
  2. Robienie zalewyZagotuj wodę z octem, łyżeczką soli, cukrem i pokrojoną w talarki cebulą.
  3. Robienie słoikówDo każdego słoika wsyp łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu, kulkę ziela angielskiego i listek laurowy. Napełnij słoik grzybami i zalej gorącą zalewą. Pasteryzuj 15 minut.

Rada: Latem w lasach można znaleźć nie tylko kurki: pojawiły się już także borowiki czy koźlarze. Jeśli uda ci się znaleźć różne grzyby, to bardzo polecam zrobić słoik marynowanych grzybków mieszanych. Pięknie wyglądają i znakomicie smakują.

Kurki w occie – co dodać do zalewy?

Ze smakiem kurek można eksperymentować i do podstawowej zalewy dodać inne składniki. Mój znajomy zawsze do marnowanych grzybów obok cebuli, dodaje także ząbek czosnku i mały kawałek chrzanu (dokłada je do słoiczków). Do grzybów można dodać także plasterki marchewki, która doda im słodyczy.

Ciekawą opcją jest zastąpienie cukru lub jego części miodem. Zalewa zyskuje wówczas zupełnie inny smak. Moja znajoma z kolei lubi do słoika z marynowanymi grzybkami dołożyć plasterek ostrej papryczki.

Czytaj też:
Zebrał 85 borowików i pokazał to na filmie. Wysyp prawdziwków w polskich lasach
Czytaj też:
Zielone pomidory zamykam w słoikach i kiszę. Poznaj mój patent na pyszną przekąskę przez cały rok