Owsiankę robi się z płatków owsianych gotowanych na mleku lub wodzie. Można też ugotować ją na mleku roślinnym lub przygotować bez gotowania. Wystarczy zalać ją płynem i odstawić na krótszy lub dłuższy czas. Ponieważ rano mam mało czasu na przyrządzanie śniadania, zwykle przygotowuję nocną owsiankę. To bardzo proste, bo wieczorem tylko zalewam płatki płynem, a rano mam gotowe śniadanie. Prawie gotowe, bo zwykle wzbogacam je w jeszcze kilka składników.
Wartość odżywcza płatków owsianych
Płatki owsiane to produkt otrzymywany z całego ziarna owsa. Z tego powodu zawierają one dużo składników odżywczych i są bardzo zdrowe. W ich składzie znajdują się wartościowe węglowodany złożone, które są uznawane za najlepsze źródło energii. Nie podnoszą one gwałtownie poziomu cukru we krwi, a uwalniają go powoli i stopniowo. Płatki te zawierają także dużo błonnika, który poprawia przemianę materii i chroni przed zaparciami. Płatki owsiane zawierają też witaminy z grupy B, tak ważne dla prawidłowej pracy układu nerwowego i zdrowej skóry. Stanowią również doskonałe źródło fosforu, manganu, miedzi, magnezu i cynku. Składniki te korzystnie wpływają na nasze kości, mięśnie i odporność.
3 doskonałe dodatki do owsianki
Fakt, że owsianka jest zdrowa, nie znaczy, że nie może być jeszcze zdrowsza. Wystarczy wzbogacić ją kilkoma smacznymi i wartościowymi składnikami. O tej porze roku z pewnością warto sięgnąć po świeże, sezonowe owoce, które są pełne witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Truskawki i borówki amerykańskie idealnie pasują do owsianki, zarówno pod względem smakowym, jak i apetycznej kompozycji. Całość warto dosłodzić odrobiną miodu, który sprawi, że owsianka będzie miała jeszcze szersze działanie zdrowotne. Wszak miód ma właściwości antybakteryjne, zwiększa odporność, łagodzi kaszel, podrażnienia gardła i dolegliwości żołądkowe, działa także przeciwutleniająco.
Co ważne, powyższe produkty zawierają składniki, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. Stąd też pomysł na przygotowanie nocnej owsianki i wymieszanie zimnej lub lekko podgrzanej potrawy z superzdrowymi dodatkami.
Jak zrobić nocną owsiankę?
Nocna owsianka to doskonały sposób na błyskawiczne śniadanie. Trzeba tylko pamiętać wieczorem, o zalaniu płatków owsianych płynem. Jakim? Zazwyczaj używa się zimny lub letni płyn, np. przegotowaną wodę, ciepłe mleko czy też zimny jogurt naturalny albo kefir. 1/2 szklanki płatków owsianych zalewa się 3/4-1 szklanką płynu, miesza, przykrywa i wstawia na noc do lodówki. W tym czasie płatki owsiane wchłoną płyn, dzięki czemu staną się lżejsze dla żołądka i smaczniejsze. Rano owsiankę wystarczy tylko rozrzedzić np. mlekiem albo jogurtem i połączyć z ulubionymi dodatkami.
Czytaj też:
To najlepszy dodatek do owsianki. Jeszcze nigdy nie była tak dobra dla jelitCzytaj też:
9 najlepszych dodatków do owsianki. Będzie jeszcze zdrowsza i pożywniejsza