Zamroź rabarbar teraz, a zimą sobie podziękujesz. Pamiętaj o jednym ważnym szczególe

Zamroź rabarbar teraz, a zimą sobie podziękujesz. Pamiętaj o jednym ważnym szczególe

Dodano: 
Rabarbar
Rabarbar Źródło: Shutterstock / Ajstudio Photography
Mrożenie rabarbaru to najprostszy sposób, aby zachować kwaśne pędy na jesienno-zimowe miesiące. To metoda prosta i skuteczna, ale warto pamiętać o jednej zasadzie.

Rabarbar to idealny dodatek do sezonowych wypieków czy kompotów. Jego wyjątkowy smak można zachować na dłużej i cieszyć się nim nie tylko wiosną i latem. Mrożenie rabarbaru jest dziecinnie proste.

Jak mrozić rabarbar?

Najważniejsza zasada jest taka, aby zamrozić rabarbar w takiej postaci, w jakiej chcesz go potem użyć, np. do ciast. To w praktyce oznacza, że rabarbar należy obrać i pokroić na około dwucentymetrowe kawałki. Oczywiście wcześniej rabarbar trzeba umyć i osuszyć.

Aby łatwo było korzystać z zamrożonego rabarbaru (chodzi o to, aby kawałki się nie posklejały), najlepiej mrozić rabarbar rozłożony na tackach na papierze do pieczenia. Kiedy się zmrozi, dopiero przełożyć do torebek lub pojemników na mrożonki. Jeżeli nie masz miejsca w zamrażarce na to, aby rozłożyć tacki, podziel rabarbar na części (czyli jedna torebka mrożonki to porcja np. na jedno ciasto).

Co można zrobić z mrożonego rabarbaru?

Mrożony rabarbar można wykorzystywać po rozmrożeniu dokładnie tak, jak ten świeży. Możesz wykorzystać go przede wszystkim do ciast. Mrożenie rabarbaru pozwala na nietypowe w jesiennych i zimowych miesiącach połączenia, np. śliwek i rabarbaru albo dyni i rabarbaru.

Mrożony rabarbar można także dorzucać do kompotów, ale też robić na jego bazie sosy do deserów (podgrzej rabarbar z cukrem w rondelku, aż stanie się miękki i zacznie się rozpadać, jeśli chcesz uzyskać gładki sos, po prostu go zmiksuj). Rabarbarowy sos idealnie pasuje do słodkich ciast czekoladowych, ale też wytrawnych tart z dodatkiem wyrazistych serów. Można go także podawać z lodami. Mrożone kawałki rabarbaru możesz także dorzucać do owocowych i warzywnych koktajli, wszędzie tam, gdzie potrzebujesz dodać kwaśnego smaku.

Źródło: smaki.pl

-->