Zawiera mnóstwo białka i zero cholesterolu. Zastępuj nim mięso, a serce ci podziękuje

Zawiera mnóstwo białka i zero cholesterolu. Zastępuj nim mięso, a serce ci podziękuje

Dodano: 
Tofu
Tofu Źródło:Shutterstock / nelea33
By dostarczyć organizmowi pełnowartościowego białka, nie musisz jeść mięsa. Wystarczy sięgnąć po roślinny produkt, który jest niezwykle bogaty w ten składnik. Włącz go do menu, a wyjdzie ci na zdrowie.

Tym niezwykle zdrowym i wartościowym produktem jest tofu. Zwane jest też twarogiem sojowym, bo otrzymuje się je z napoju sojowego, na podobnej zasadzie, jak klasyczny twaróg z mleka. Tofu to produkt, po który sięgają zwykle wegetarianie i weganie. A to dlatego, że jest on niezwykle bogaty w cenne białko. Można nim więc bez problemu zastąpić mięso. Ten roślinny produkt naturalnie nie zawiera cholesterolu i z tego powodu warto, by do diety włączyli go nie tylko wegetarianie.

Jakie cenne składniki zawiera tofu?

Tak, jak wspomnieliśmy, najcenniejszym składnikiem tofu jest białko roślinne. Zawiera ono wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest więc białkiem pełnowartościowym, podobnie, jak białko znajdujące się w mięsie. To, co wyróżnia też tofu, to wysoka zawartość fitoestrogenów, a więc związków roślinnych, które mają działanie podobne do żeńskich hormonów płciowych. Składniki te korzystnie wpływają na serce, zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy, a także łagodzą objawy menopauzy. Produkt ten jest też bogaty w: wapń, magnez, fosfor, cynk, miedź i żelazo, a także witaminy z grupy B i witaminę E.

Warto dodać, że tofu jest produktem niskokalorycznym, bo 100 g dostarcza tylko ok. 80 kcal. Z tego powodu powinny po nie sięgać osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Produkt ten jest też wskazany dla osób z alergią na białka mleka i nietolerujących laktozy. Naprawdę warto włączyć go do diety, ponieważ doskonale pasuje do przeróżnych dań – od obiadowych po desery.

Jak smakuje tofu i jakie są jego rodzaje?

Tofu może mieć różną konsystencję, twardość i smak. Wszystko zależy od jego rodzaju. Można więc kupić tofu jedwabiste, które jest miękkie i ma aksamitną konsystencję. Doskonale nadaje się ono do zup i deserów, bo łatwo się rozpada. Jest też tofu twarde, które nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania i gotowania.

Jeśli chodzi o smak, to generalnie tofu jest dość neutralne i łagodne. Można jednak kupić różne rodzaje tofu: naturalne, które doskonale przejmuje smaki innych składników, wędzone o dymnym posmaku i tofu smakowe z różnymi dodatkami, np. ziół.

Jak przyrządzić i do czego dodać tofu?

Ponieważ tofu jest łagodne w smaku, łatwo przejmuje smaki innych produktów, z którymi się je przyrządza. A można je przygotowywać na wiele sposobów. Tofu doskonale nadaje się do marynowania, smażenia, pieczenia, grillowania i gotowania. Można je dodawać do sałatek, zup, sosów, zapiekanek i potraw orientalnych. Tofu warto łączyć z warzywami, ryżem i makaronem. Świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w deserach.

Tofu doskonale zastępuje mięso, jaja, twarogi i sery. Na jego bazie można ugotować gulasz, zrobić jajecznicę, omlet, ale też upiec sernik. Tofu wykorzystuje się także do koktajli, jednak można je też jeść na surowo, np. dodane do sałatki czy na kanapce.

Czytaj też:
Ten napój kochają dietetycy. Biorę mrożone jagody i kilka prostych składników
Czytaj też:
Dosypuję dwie łyżeczki do każdej owsianki. Działa na jelita niczym miotełka

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl