Nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Skorzystaj z jej doskonałego smaku

Nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Skorzystaj z jej doskonałego smaku

Dodano: 
Biała kiełbasa
Biała kiełbasa Źródło: Shutterstock / AHatmaker
Jeśli zwykle wylewasz wodę, która zostaje po ugotowaniu białej kiełbasy, musisz przeczytać ten tekst. Woda ta jest bowiem pełna smaku i aromatu i aż prosi się, by wykorzystać ją do różnych potraw.

Bez białej kiełbasy nie ma świąt wielkanocnych. Białą kiełbasę można przygotować na wiele sposobów, np. usmażyć, upiec. Jednak większość z nas ją gotuje. Wtedy doskonale nadaje się bowiem do żurku, a i do zjedzenia z chrzanem lub ćwikłą. Biała kiełbasa pełna jest smaku i aromatu, dzięki dodanym przyprawom i część z tych walorów oddaje do wody. Dlatego nie wylewajcie wody po gotowaniu białej kiełbasy, ale wykorzystajcie ją w kuchni.

Co zawiera woda po gotowaniu białej kiełbasy?

Woda po gotowaniu białej kiełbasy zawiera część składników, które znajdują się w samej kiełbasie. Przechodzi bowiem do niej część białek i tłuszczu, ale przede wszystkim dużo smaku i aromatu z użytych przypraw. Biała, surowa kiełbasa nie ma dodatku soli peklującej, więc woda po jej gotowaniu również jej nie zawiera. Można ją więc bezpiecznie używać do dosmaczania potraw.

Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu białej kiełbasy?

Wodę po gotowaniu białej kiełbasy warto wykorzystać jako bazę do zup. Można na niej ugotować np. krupnik, zupę ogórkową czy kapuśniak. Oczywiście dobrze jest do niej dodać warzywa i przyprawy, by jeszcze wzmocnić aromat bulionu. Woda z gotowania białej kiełbasy świetnie też sprawdzi się jako baza do sosów, np. grzybowego, pieczeniowego. Warto też w niej ugotować kaszę, ryż czy ziemniaki. Dzięki temu będą miały więcej smaku. Można nią też podlewać potrawy duszone, np. mięsa, warzywa.

Jak należy gotować białą kiełbasę?

W gotowaniu surowej białej kiełbasy nie ma wielkiej trudności. Chodzi jednak o to, by zachowała jak najwięcej smaku i by nie popękała. Dlatego najlepiej zagotować wodę z cebulą, listkami laurowymi i zielem angielskim i gotować ją ok. 10 minut. Potem należy zmniejszyć ogień, włożyć do wywaru opłukaną kiełbasę i trzymać ją na niedużym ogniu ok. 20 minut. W tym czasie woda nie powinna wrzeć, bo kiełbasa może wtedy popękać.

Czytaj też:
Żurek czy barszcz biały? Zobacz, która zupa bardziej przypadnie ci do gustu
Czytaj też:
Sekret obłędnie pysznego żurku na Wielkanoc. Wszyscy będą pytać o przepis

Źródło: smaki.pl