Upieczone wyglądają niczym różyczki z owocowymi płatkami, a środek kryje pyszną niespodziankę, czyli słodkie powidła śliwkowe. Przepis na te ciasteczka z ciasta francuskiego jest bardzo prosty. Mogą być deserem do kawy, słodkościami na przyjęcie czy przekąską do pracy albo do szkoły.
Jak zrobić ciastka francuskie z jabłkami?
Do zrobienia ciastek potrzebujesz gotowego ciasta francuskiego. Jeśli zależy ci na lepszej jakości, szukaj ciasta z dodatkiem masła, a nie tłuszczów roślinnych (ciasta francuskie z dodatkiem masła zwykle są na mrożonkach).
Kiedy masz już ciasto francuskie, reszta jest prosta. Wystarczy pokroić je na plastry, posmarować powidłami śliwkowymi i ułożyć plasterki jabłek. Tu jednak uwaga: pokrojone na cienkie plasterki jabłka dobrze jest przelać gorącą wodą. Stracą wówczas na chrupkości i dadzą się łatwo zawinąć w roladkę, która utworzy charakterystyczną różyczkę.
Rada: powidła śliwkowe to nasza propozycja, ale nie jest to jedyna możliwość. Jeśli nie masz powideł śliwkowych, wykorzystaj inne przetwory: dobrze sprawdzą się dżem z czarnej porzeczki, dżem z pomarańczy czy konfitura z malin. W wersji bardziej rozpustnej może to być nawet krem czekoladowo-orzechowy.
Ciasto przed pieczeniem warto posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem: dzięki temu będzie miało apetyczny, rumiany kolor po upieczeniu. Ciasto możesz dodatkowo oprószyć cynamonem.
Przepis: Ciastka francuskie z jabłkami
Pomysł na słodką przekąskę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 231 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 jabłka
- 8 łyżeczek konfitury śliwkowej
dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekCiasto podziel na 8 pasków. Każdy posmaruj powidłami. Jabłka pokrój na półplasterki i wrzuć na minutę do wrzątku. Odsącz, osusz i układaj na cieście (patrz zdjęcie). Zawijaj paski ciasta z powidłami jabłkami, aby powstały roladki-różyczki.
- Pieczenie ciastekRozmąć jajko z mlekiem. Posmaruj ciastka ułożone na blasze. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Jak podawać gotowe ciastka francuskie z jabłkami?
Gotowe ciasteczka można delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Ciastka można również ozdobić lukrem na bazie soku z cytryny lub pomarańczy (wystarczy wymieszać odrobinę soku z cukrem pudrem) lub polewą czekoladową (w tej wersji zastygającą polewę można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami włoskimi).
Czytaj też:
Gotowe ciasto, torebka budyniu i sezonowy owoc. Raz-dwa zamieniam je w chrupiące ciastkaCzytaj też:
Z bananów i gotowego ciasta robię pyszny, efektowny deser. Cała rodzina chrupie, aż miło