Podsmażam jesienne warzywo i dodaję jajka. Ta niskokaloryczna jajecznica jest smaczna i pożywna

Podsmażam jesienne warzywo i dodaję jajka. Ta niskokaloryczna jajecznica jest smaczna i pożywna

Dodano: 
Jajecznica z papryką
Jajecznica z papryką Źródło: Shutterstock / robert6666
Rano na moim stole często gości jajecznica. Cała rodzina ją lubi, a ja lubię ją robić, bo jest prosta i pożywna. O tej porze roku często przyrządzam ją z jesiennym warzywem. Zyskuje ciekawy smak, a jest niskokaloryczna.

Śniadanie powinno być pożywne, by dostarczyć nam energii i niezbędnych składników pokarmowych. Nie powinno w nim zabraknąć białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów. Warto też dostarczyć witamin i soli mineralnych. Ta prosta jajecznica podana z chlebem jest właśnie takim daniem. Zobaczcie, jak łatwo ją zrobić.

Na czym smażyć jajecznicę?

Jajecznicę można smażyć na różnych tłuszczach. Dość popularna jest ta smażona na maśle, bo tłuszcz ten dodaje przyjemnego smaku. Ma niestety wadę w postaci cholesterolu i tłuszczów nasyconych, które źle wpływają, chociażby na układ krążenia. Jeszcze gorszym wyborem jest smalec, który przez to, że zawiera więcej tłuszczu, jest jeszcze bardziej kaloryczny i niezdrowy.

Dobrze jest natomiast sięgnąć po olej, który dostarcza nam zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Tłuszcz ten dobrze harmonizuje z warzywami. Pasuje do nich smakowo i jest wartościowy.

Jak zrobić lekką, jesienną jajecznicę?

Moją lekką, jesienną jajecznicę smażę z popularnym o tej porze roku warzywem. Jest nim papryka. Ja wybieram słodką, czerwoną, bo cała rodzina ją lubi. Ma przyjemny, słodkawy smak, który dodatkowo wzmacnia smażenie. By jajecznica była delikatna, warzywo to po pokrojeniu trzeba podsmażyć na oleju, aż straci chrupkość i jędrność. Trwa to zwykle kilka minut na niedużym ogniu. Dopiero wtedy wlewam na patelnię rozkłócone jajka i całość podgrzewam, często mieszając. Jajecznicy nie smażę zbyt długo, bo lubię, gdy jajka są kremowe.

Przepis: Jajecznica z papryką

Pożywna, lekka jajecznica z jesiennym warzywem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 słodkiej, czerwonej papryki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywaPaprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej średnio olej, dodaj paprykę. Chwilę ją przesmaż, często mieszając, a potem zmniejsz ogień i duś warzywo na małym ogniu, aż zmięknie.
  2. Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, składniki rozkłóć widelcem. Masę wylej na patelnię z papryką. Całość smaż, często mieszając, aż jajecznica zetnie się tak, jak lubisz.

Wskazówka: Jajecznicę najlepiej podać z pełnoziarnistym pieczywem, bo wtedy śniadanie będzie najwartościowsze.

Jakie inne warzywa można dodać do jajecznicy?

Jeśli lubicie lekką wersję jajecznicy, możecie też postawić na inne warzywa. Doskonale nadawać się tu będą np.: szpinak, pomidory, cukinia, cebula, por. Zasada jest taka, że im bardziej chrupiące warzywo, tym dłużej należy je dusić, by po usmażeniu z jajkami składniki połączyły się w harmonijną całość.

Czytaj też:
Jajecznica bez jajek naprawdę istnieje. Kocham jeść ją na śniadanie. Potrzebny kwadrans i 5 składników
Czytaj też:
Dodaj 2 łyżki, a jajecznica wyjdzie puszysta, jak nigdy. Twoja rodzina pokocha to śniadanie