Brokuł to niezwykle zdrowe warzywo, po które nadal sięgamy zbyt rzadko. A szkoda, bo nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale też doskonale smakuje. Jednak te wszystkie jego zalety w dużej mierze zależą od właściwego przygotowania, a dokładniej ugotowania. Dlatego dziś podpowiemy wam, jak prawidłowo ugotować brokuł i co najbardziej wpływa na jego właściwości.
Jak należy gotować brokuł? Zwróć uwagę na jeden szczegół
Brokuł można jeść na surowo i w takiej postaci jest najwartościowszy. Jednak niektórym nie przejdzie wtedy przez gardło, a poza tym dla grupy osób będzie w tej postaci ciężkostrawny. Dlatego najlepiej jest go ugotować, tylko trzeba to zrobić w odpowiedni sposób. Brokuł najlepiej jest ugotować na parze, bo wtedy traci najmniej składników odżywczych. Jest też idealnie chrupki i apetycznie zielony.
Inną dobrą metodą jest gotowanie brokułu w niewielkiej ilości wody. W tym celu różyczki warzywa należy wrzucić na wrzątek z dodatkiem odrobiny soli i cukru i gotować ok. 4 minuty. Procesu gotowania nie należy zbytnio przedłużać, bo rozgotowany brokuł jest nie tylko nieapetyczny, ale też o wiele mniej zdrowy. Nabiera żółtawej barwy, traci wiele składników odżywczych i staje się trudniej strawny. Po zjedzeniu zbyt długo gotowanego brokułu możemy mieć wzdęcia, co nie zdarza się, gdy zjemy warzywo ugotowane na chrupko.
Jak podać ugotowany brokuł?
Gotowany brokuł można podać do przeróżnych dań obiadowych. Wcześniej warto go skropić odrobiną oliwy z oliwek, by poprawić przyswajanie zawartych w nim witamin. Gotowany brokuł można też dodawać do sałatek, a także wytrawnych tart i zapiekanek.
Dlaczego warto jeść brokuły?
Brokuł jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych. Najcenniejsze wśród nich to beta-karoten i kwas foliowy. Pierwszy jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów. Drugi jest niezwykle istotny dla kobiet w ciąży, bo zapobiega wadom płodu. Jednak dobrze też wpływa na pracę serca i mózgu, dba o naszą odporność i energię.
W brokule znajdziemy też witaminy C, E i K oraz te z grupy B, a także wiele minerałów, m.in.: potas, magnez, żelazo, cynk i selen. Tak jak każde warzywo, brokuł jest też doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie.
Niektóre spośród wyżej wymienionych związków bardzo łatwo jest zniszczyć nieodpowiednim przyrządzaniem. Dlatego najlepiej gotować brokuł tak, jak opisaliśmy w tym materiale.
Czytaj też:
10 minut i ziemniaki będą ugotowane. Wystarczy, że dodasz łyżkę tego produktuCzytaj też:
Jak należy gotować parówki? Eksperci wytykają Polakom częsty błąd