Jak należy gotować parówki? Eksperci wytykają Polakom częsty błąd

Jak należy gotować parówki? Eksperci wytykają Polakom częsty błąd

Dodano: 
Parówki
Parówki Źródło: Wikimedia Commons
Parówki często lądują na śniadaniowych talerzach. Jak się jednak okazuje, nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo je gotować. Niestety przez ten częsty błąd kiełbaski robią się jeszcze mniej zdrowe.

Parówki nie cieszą się dobrą sławą wśród dietetyków. Mimo to wiele osób chętnie po nie sięga. Co by nie mówić są smaczne i można z nich błyskawicznie przygotować ciepły posiłek. Eksperci biją jednak na alarm, bo przy ich podgrzewaniu popełniamy wielki błąd. Przez niego parówki stają się wręcz szkodliwe dla zdrowia.

Czy parówki są zdrowe?

Parówki należą do przetworzonych produktów mięsnych i nie są uważane za zbyt zdrowe. Przede wszystkim zawierają dużo tłuszczów nasyconych, przez co są kaloryczne i narażają nas na nadwagę i ryzyko wystąpienia chorób serca. Nie brakuje w nich też soli i substancji dodatkowych, w tym konserwantów, które również nie służą naszemu zdrowiu. Z powyższych powodów parówki powinny być spożywane rzadko i w umiarkowanych ilościach.

Jak gotować parówki?

  • Już na tak postawione pytanie oburzy się wielu ekspertów. Parówek bowiem nie należy gotować, a jedynie podgrzewać. Dlaczego? Produkt ten jest gotowy do spożycia i nie trzeba go gotować, by zrobił się jadalny. Oczywiście podany na ciepło smakuje o wiele lepiej, dlatego zwykle go podgrzewamy.
  • Dlaczego parówek nie należy gotować? Gotowanie kojarzy się z długim procesem i wrzącą wodą, a tego akurat powinniśmy unikać w przypadku parówek. To dlatego, że w procesie produkcji do mięsa dodawane są azotany, które przy zbyt długim ogrzewaniu przemieniają się w szkodliwe, rakotwórcze związki. Nie gotujmy więc parówek, a jedynie je podgrzewajmy.
  • By podgrzać parówki najlepiej włożyć je do gorącej wody i podgrzewać na małym ogniu przez 3-5 minut. Można też zagotować wodę, garnek zestawić z ognia, włożyć do niego parówki, przykryć i trzymać kilka minut.
  • Warto także zwrócić uwagę na fakt, że byt długie gotowanie parówek obniża smak produktu i pogarsza jego konsystencję.

Z czym podawać parówki?

Najczęściej parówki podajemy z keczupem i musztardą. Warto też zestawić je z pełnoziarnistym pieczywem i warzywami. Zawarte w nich błonnik, witaminy i sole mineralne zbilansują niezbyt wysoką wartość odżywczą parówek.

Czytaj też:
Ekspresowa fasolka po bretońsku. Pokochają ją nie tylko zabiegani
Czytaj też:
Szybka zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli. Jak znalazł na obiad lub kolację

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl