Pomysł na tę potrawę znalazłam w książce z 1985 roku poświęconej wakacyjnej kuchni. Przepis na naleśniki makaronowe uwzględniał drobne muszelki, jednak ja miałam akurat długie nitki spaghetti. Trochę zmodyfikowałam recepturę, dodając smaczne warzywo, ale nie zmieniałam proporcji składników. Placek wyszedł palce lizać i to w zaledwie 20 minut.
Jak przygotować placek z makaronu?
Danie z ugotowanych klusek robi się w bardzo prosty sposób. Wystarczy zalać je masą jajeczną, dorzucić podsmażone dodatki i przełożyć na patelnię. Można użyć makaronu pszennego o dowolnym kształcie, ale popularne są też receptury z kluskami azjatyckimi, na przykład ramenem z zupki chińskiej. Ja jednak nie jestem jego fanką, bo nitki są smażone i ciężkostrawne, przez co zawsze źle się po nich czuję. Wybieram więc makaron włoski, który w domu robię najczęściej.
Naleśnik można przygotować także od początku, gotując kluski w wodzie. Aby otrzymać zalecaną w przepisie porcję 2 szklanek, biorę około 120 g suchych nitek. Zwykle przygotowuję je al dente, czyli na półtwardo, gotując dwie minuty krócej, niż podano w instrukcji na opakowaniu.
Przepis: Placek z makaronu z porem
Chrupiący naleśnik z ugotowanego makaronu spaghetti
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 246 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego makaronu spaghetti
- 1 długi por
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Smażenie poraPora wraz z zieloną częścią pokrój na plasterki. Rozgrzej na patelni małą ilość oleju i smaż warzywo przez około 5 minut, aż zmięknie, po czym ostudź.
- Przygotowanie plackaPołącz jajka z mlekiem i mąką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z makaronem i porem. Umieść masę na patelni z rozgrzanym olejem i smaż 5-7 minut z jednej strony, przewróć placek i smaż jeszcze 4-5 minut, aż kluski się przyrumienią.
Z czym zrobić naleśniki z makaronu?
Potrawę można wzbogacić nie tylko o pora czy cebulę. Warto uwzględnić w niej znacznie więcej warzyw, mięso czy ser, a także ulubione suszone zioła. Najlepiej, by porcja tych produktów nie przekraczała 100-150 g. Jeśli jest ich więcej, do masy dobrze jest dołożyć jajko.
Do naleśnika można dodać między innymi:
- surowe warzywa, na przykład startą cukinię czy marchewkę, szpinak, poszatkowaną kapustę, kostki czerwonej papryki bądź kiełki fasoli mung,
- przetworzone warzywa i grzyby, np. kukurydzę lub groszek z puszki czy mrożonki, podsmażone boczniaki, pieczarki czy drobne różyczki brokułu,
- posiekane świeże zioła, np. szczypiorek, natkę pietruszki lub kolendry,
- starty żółty ser albo parmezan w ilości 2-4 łyżek,
- wędliny i mięsa, na przykład kostki szynki, plasterki kiełbasy, podsmażone mięso mielone czy boczek.
Czytaj też:
Biorę makaron i 3 dodatki. Ten obiad robię zawsze, gdy nie mam czasu, a wszyscy czekają na dokładkęCzytaj też:
Proste danie z makaronem to u mnie obiad na medal. Robię je w 20 minut, a smakuje każdemu