Gotuję makaron i szykuję proste dodatki. To pożywne danie podaję na obiad lub kolację

Gotuję makaron i szykuję proste dodatki. To pożywne danie podaję na obiad lub kolację

Dodano: 
Makaron z warzywami i szynką
Makaron z warzywami i szynką Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Danie z makaronu można podać na obiad lub kolację. Do jego przygotowania nie są potrzebne żadne wymyślne składniki, wystarczy tylko zajrzeć do lodówki i kuchennych szafek. Oto pomysł na proste, pożywne danie, które zjada się z przyjemnością.

Moja rodzina polubiła ostatnio kolacje składające się z makaronu i prostych dodatków. Dużą ich zaletą jest fakt, że robi się je szybko, a są ciepłe i doskonale smakują. Dzisiejsza potrawa to tak naprawdę inspiracja. Chcę na jej przykładzie pokazać, że pyszne danie można zrobić z tego, co akurat jest pod ręką.

Z czym podać makaron na kolację?

Makaron niektórzy serwują na obiad, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać go na kolację. Sam w sobie jest lekkostrawny, ale sycący. Warto więc zadbać o to, by dodatki też nie obciążały zbytnio żołądka. Wszak pora jest już dosyć późna.

Do makaronu na kolację warto więc dodać delikatne, lekkostrawne składniki. U mnie zwykle podstawą są warzywa np.: cukinia, pomidory, papryka, brokuł. Potrawę można też wzbogacić mięsnym składnikiem, np. podsmażonym filetem z kurczaka czy paskami szynki.

Jak zrobić sycący makaron na kolację?

Pyszny makaron na kolację robię szybko i bardzo prosto. Nastawiam tylko grubszy makaron, a w czasie, gdy się gotuje, szykuję dodatki. Gotuję więc różyczki brokułu i podsmażam pokrojony por oraz szynkę. Potem do składników na patelni dodaję ząbek posiekanego czosnku, różyczki brokułu i trochę śmietanki. Całość mieszam, podgrzewam, doprawiam. Teraz na patelnię wrzucam odcedzony makaron i mieszam składniki. Po chwili danie jest gotowe do podania na stół.

Przepis: Makaron z szynką i warzywami

Proste danie z makaronu na obiad lub kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
610 w każdej porcji

Składniki

  • 300-400 g grubszego makaronu
  • 1 mały brokuł
  • jasna część pora
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g szynki w plasterkach
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki
  • sól, pieprz
  • starty ser do posypania

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówMakaron wsyp na osolony wrzątek. Ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Brokuł opłucz, podziel na małe różyczki, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj, aż zrobi się miękki, odcedź go.
  2. Szykowanie sosuNa patelni z oliwą przesmaż pokrojony por. Dodaj pokrojoną w paski szynkę, a potem posiekany czosnek. Dorzuć różyczki brokułu, wlej śmietankę, wymieszaj, gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku.
  3. Serwowanie daniaMakaron odcedź, osącz, wrzuć na patelnię. Składniki wymieszaj, chwilę podgrzej. Makaron rozłóż na talerze, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, posyp startym serem.

Doskonałe dodatki do prostych dań z makaronu

Makaron i warzywa są podstawą tego sycącego dania. By jednak zamieniły się w pyszną całość, warto zadbać o dodatki. Sos można przygotować na bazie śmietanki, przecieru pomidorowego lub wyłącznie oliwy z oliwek. Wszystko zależy od waszych upodobań smakowych i użytych wcześniej dodatków. By sos miał wyrazisty smak, warto dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże zioła czy świeżo zmielony pieprz.

Czytaj też:
Ten makaron wygląda jak ryż, a smakuje obłędnie. Z dodatkami robię z niego obiad, który zawsze znika
Czytaj też:
Biorę makaron i pomidory. Raz-dwa szykuję z nich pyszną kolację na ciepło