Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Istnieją co najmniej 4 powody

Dlaczego warto dodać imbir do kawy? Istnieją co najmniej 4 powody

Dodano: 
Filiżanka kawy
Filiżanka kawy Źródło: Unsplash
Wiele osób rozpoczyna dzień filiżanką kawy, bo napój ten pomaga się obudzić. Jeśli jednak wrzucisz do naparu kilka plasterków imbiru, kawa przyniesie ci też inne korzyści. Naprawdę warto się skusić.

Wielbicieli kawy można podzielić na tych, którzy piją ją ze względu na smak i aromat oraz na tych, którzy sięgają po nią, jak po zastrzyk energii. Filiżanka kawy podnosi bowiem lekko ciśnienie krwi i pomaga odegnać oznaki niewyspania i zmęczenia. Warto jednak wiedzieć, że niektóre dodatki mogą wzmóc pozytywne działanie tego napoju na nasz organizm. Jednym z nich jest imbir.

Jak kawa wpływa na nasz organizm?

  • Bardzo ważnym składnikiem kawy jest kofeina. To dzięki niej napój ten działa pobudzająco i stymulująco na układ nerwowy. Dodaje nam też energii i poprawia nastrój.
  • Zawarta w kawie kofeina poprawia naszą koncentrację i zwiększa szybkość myślenia. Po kawie mamy więc lepsze funkcje poznawcze.
  • Kawa podnosi nieco ciśnienie krwi i zwiększa częstość akcji serca. Stąd też po jej wypiciu czujemy nagły przypływ energii.
  • Napar kawy zwiększa wydzielanie adrenaliny, co przyczynia się do zwiększenia tempa przemiany materii i lepszego spalania tłuszczu.

Jak działa na nas kawa z imbirem?

Imbir to przyprawa o ostrym, korzennym smaku. Z pewnością nieco odmieni smak czarnego napoju, ale korzystnie wpłynie też na nasze zdrowie.

  • Dodany do kawy imbir sprawi, że napój ten będzie działał przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
  • Imbir poprawia trawienie. Kawa z jego dodatkiem może więc pomóc przy dolegliwościach żołądkowych.
  • Ta pikantna przyprawa reguluje poziom cukru we krwi. Dorzucenie kilku plasterków do kawy jest więc wskazane dla cukrzyków.
  • Imbir działa na nasz organizm rozgrzewająco i wzmacniająco. Potrafi też chronić przed infekcjami i przeziębieniami.

Jak przygotować kawę z imbirem?

Sposobów na kawę z imbirem jest kilka, jednak wszystkie są błyskawiczne.

  • Do naparu kawy możesz dorzucić świeży imbir pokrojony w cienkie plasterki. Tak przygotowany napój warto odstawić na kilka minut, by uaktywnił się smak, aromat i właściwości imbiru.
  • Świeży imbir warto zetrzeć na drobnych oczkach tarki, umieścić go na dnie filiżanki i zalać gorącym naparem kawy.
  • Do filiżanki kawy możesz też wsypać trochę mielonego imbiru. Smak będzie jednak mniej orzeźwiający, a działanie nieco mniej zauważalne, niż po dodaniu świeżej przyprawy.

Negatywne skutki picia kawy

Mimo wielu zalet, picie kawy może nieść też za sobą negatywne skutki.

  • Zawarta w kawie kofeina ma działanie moczopędne, co może prowadzić do częstszego oddawania moczu. U osób spożywających duże ilości kawy, może nawet dojść do odwodnienia.
  • Na niektóre osoby kawa może działać przeczyszczająco. Poprawia bowiem perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie. W pewnych przypadkach może prowadzić nawet do biegunki.
  • Kawa może też wywoływać nieregularne bicie serca, bezsenność, nerwowość, uczucie niepokoju czy ból żołądka. Dlatego najlepiej pić ją z umiarem, nie więcej niż 3-4 filiżanki dziennie.

Czytaj też:
To najzdrowsza wersja kawy. Postawi na nogi, poprawi humor i pomoże schudnąć
Czytaj też:
Domowa nalewka z cytryn i kawy. To przepis, do którego ciągle wracam

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl