Krokiety mogą mieć różną postać. Mogą być uformowane np. z masy warzywnej i usmażone. Mogą to być też naleśniki zawinięte z farszem i obsmażone na patelni. Jedne i drugie się smaży, jedne i drugie są smaczne, pożywne i proste do przygotowania. Dziś jednak przygotuję krokiety na bazie naleśników.
Jak zrobić elastyczne naleśniki na krokiety?
Podstawą tych zawijanych krokietów są naleśniki. By dały się łatwo formować, bez rwania i pękania, trzeba je odpowiednio przygotować. Powinny być cienkie i elastyczne. Co zrobić, by takie wyszły? Trzeba zadbać o odpowiednie proporcje ciasta i jego odpoczynek. Idealne proporcje przewidują użycie na 1 szklankę mąki 2 jajek, 1,5 szklanki płynu, szczypty soli i 1-2 łyżek oleju. Ten ostatni doskonale zwiększa elastyczność naleśników.
Wszystkie składniki trzeba wymieszać na gładką, niezbyt rzadką masę i odstawić ją na 15-20 minut. Po tym czasie da się usmażyć cienkie, elastyczne naleśniki.
Jak przygotować krokiety z mięsem?
Przyrządzenie krokietów z mięsem składa się z trzech podstawowych etapów: przygotowania naleśników, przygotowania farszu oraz formowania i smażenia krokietów. Wyżej podałam wam przepis na ciasto naleśnikowe, z którego trzeba usmażyć możliwie cienkie naleśniki. Gdy leżą na stosiku i stygną, jest czas na przygotowanie farszu.
Robię go z mięsa po rosole. Oczyszczam je tylko z kości, chrząstek i skóry, kroję na kawałki i krótko i niezbyt dokładnie blenduję. Powinno mieć dość gęstą strukturę. Teraz mięso łączę z jajkiem, startą cebulą, łyżką gęstej śmietany i przyprawami. Farszem smaruję każdy naleśnik, formuję z niego krokiet i smażę go w panierce z tartej bułki.
Przepis: Krokiety z mięsem po rosole
Naleśnikowe krokiety nadziewane mięsnym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 495 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
Na farsz:
- ok. 400 g gotowanego mięsa po rosole
- 1 cebula
- 1 małe jajko
- 1 łyżka śmietany
- majeranek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników przygotuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, po czym usmaż z niego cienkie naleśniki.
- Przygotowanie farszuMięso oczyść, pokrój na kawałki, lekko zblenduj. Dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, śmietanę i przyprawy.
- Formowanie krokietówNa każdy naleśnik nałóż trochę farszu, rozsmaruj go. Naprzeciwległe boki każdego naleśnika zagnij do środka, po czym zwiń naleśnik w rulon.
- SmażenieKażdego krokieta panieruj w rozkłóconym jajku, a potem w tartej bułce. Po czym smaż na sporej ilości oleju, aż krokiety będą rumiane i chrupiące.
Jak podać krokiety z mięsem?
Krokiety z mięsem kojarzą się z weselną przekąską, serwowaną zwykle nad ranem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podać je na obiad lub kolację. Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Jednak można je też podać z sosem pieczarkowym lub czosnkowym, a także z sałatką z buraczków lub kiszonej kapusty.
Czytaj też:
Do ciasta na naleśniki wylewam tylko jedną łyżkę. Tyle wystarczy by wyszły pyszne i elastyczneCzytaj też:
Takich naleśników jeszcze nie jadłeś. Jeden składnik sprawia, że są puszyste jak chmurka