Dobre jajka za półdarmo w Biedronce. Można zaoszczędzić i zrobić duże zapasy

Dobre jajka za półdarmo w Biedronce. Można zaoszczędzić i zrobić duże zapasy

Dodano: 
Jajka
Jajka Źródło: Smaki.pl/Magdalena Kmita-Kulesza
Na koniec tygodnia Biedronka mocno obniża cenę jaj. Można wybierać, a limity są duże. To dobra okazja, żeby uzupełnić zapasy.

Jaja to jeden z najbardziej podstawowych produktów w wielu domach. Są bazą jajecznicy, omletów, kotletów jajecznych, dodatkiem do ciast, placków, naleśników, panierek czy pasztetów, Mogą być śniadaniem, obiadem, kolacją i deserem. Można długo wymieniać, a jedno jest pewne: dobre jajka nie są tanim produktem. Teraz tanie jajka można kupić w Biedronce, a promocja obowiązuje od czwartku 17 lipca do soboty 19 lipca.

Jak kupić tanie jajka w Biedronce?

Promocja na tanie jajka to oferta: drugi, tańszy produkt 50 proc. taniej. Dotyczy wszystkich jajek ściółkowych marki Moja Kurka, czyli jaj o różnej wielkości (M i L) oraz w różnych opakowaniach (po 10 albo po 20 sztuk). Jaja w ramach ofert można dowolnie łączyć, jednak aby oszczędność była jak największa, najlepiej podczas jednorazowych zakupów wybrać produkty w tej samej lub zbliżonej cenie.

Oferta na tanie jajka ma swoje warunki. Mogą z niej skorzystać klienci, którzy posiadają kartę lub aplikację Moja Biedronka. Obowiązuje też limit: dziennie można kupić maksymalnie cztery opakowania jaj w promocji (w tym dwa opakowania z rabatem).

Jak prawidłowo przechowywać jajka?

Jajka najlepiej przechowywać w lodówce, w stałej, niskiej temperaturze (4–8°C). Dzięki temu zachowują świeżość znacznie dłużej niż w temperaturze pokojowej. Najlepiej trzymać je w oryginalnym kartoniku, który chroni przed pochłanianiem zapachów innych produktów oraz pozwala kontrolować datę przydatności. Jajka można ułożyć spiczastym końcem w dół – to ogranicza kontakt żółtka z powietrzem i spowalnia proces psucia.

Jaj nie należy ich myć przed włożeniem do lodówki, ponieważ naturalna warstwa ochronna na skorupce zapobiega przedostawaniu się bakterii. Mycie jajek wskazane jest dopiero bezpośrednio przed użyciem. Warto też unikać przechowywania ich na drzwiach lodówki – tam temperatura jest najmniej stabilna. Jeśli masz rozbite jajka, przełóż je do szczelnego pojemnika i zużyj w ciągu 1–2 dni. Takie jajka można też zamrozić (bez skorupek). Najlepiej je rozmącić i przelać do woreczków lub pojemników. To przedłuży ich trwałość nawet do roku.

Czytaj też:
Dino na cały tydzień obniżyło ceny popularnych kaw. Nie ma żadnych limitów
Czytaj też:
Wyglądają jak sushi, ale robię je z naleśników. Goście pytają o przepis przy pierwszym kęsie