Pożywna włoska zupa z południa kraju to tradycyjna potrawa, której nazwę minestra maritata przetłumaczono błędnie na weselną. Pochodzi jednak od udanego mariażu mięsa z warzywami. Jada się ją w chłodniejszej porze roku, zwłaszcza od święta. W oryginalnej wersji używa się kawałków mięsa i kiełbas, a pulpety to w miarę nowoczesny dodatek. Dzięki odpowiednim przyprawom mają jednak tyle smaku, że nie wyobrażam sobie bez nich tego dania.
Jak zrobić włoską zupę z klopsikami?
Główną atrakcją potrawy są klopsiki z mięsa kurczaka, które przygotowuję w piekarniku, zamiast smażyć. Dzięki temu są lżejsze, a ja mam mniej pracy przy kuchence. Doprawiam je czosnkiem, natką pietruszki i startym parmezanem, dzięki czemu stają się wyjątkowo pyszne.
Do zrobienia tego dania potrzebny jest dobry niesolony rosół drobiowy. Jeśli jednak mam tylko wersję słoną, zmniejszam ilość soli w przepisie. Do zupy biorę cebulę, marchewkę i seler naciowy, a pod koniec gotowania dorzucam szpinak.
Całość jest bardziej treściwa za sprawą makaronu. Powinien być drobny, by nie przytłoczyć innych składników. Sprawdzi się na przykład ten w kształcie ziaren ryżu (orzo), nasion pieprzu (acini di pepe) czy krótkich rurek (ditalini), choć równie dobrze można użyć łatwiej dostępnych rodzajów, na przykład drobnych świderków lub kolanek. Ja wzięłam równe porcje wstążek i małych muszelek.
Przepis: Włoska zupa z klopsikami drobiowymi
Pyszne i pożywne połączenie warzyw z makaronem i klopsikami z mięsa kurczaka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 337 w każdej porcji
Składniki
Na klopsiki:
- 1 szklanka kostek z suchej bułki
- 3 łyżki mleka
- 250 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Na zupę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 4 łodygi selera naciowego
- 5 ząbków czosnku
- 6 szklanek bulionu drobiowego bez soli
- 170 g drobnego makaronu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 szklanki młodego szpinaku
Sposób przygotowania
- Mieszanie masyNastaw piekarnik na 200 stopni. Zalej bułkę mlekiem i odstaw na kilka minut, by wchłonęła płyn. Połącz mięso z jajkami, serem, natką, solą i pieprzem oraz bułką z mlekiem. Wyrób rękami gładką masę i uformuj z niej niewielkie klopsiki.
- Pieczenie klopsikówUłóż klopsiki na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz około 15 minut, aż lekko się zarumienią.
- Szykowanie warzywPosiekaj cebulę, marchewkę pokrój w kostkę, a selera potnij w cienkie plasterki. Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Gotowanie zupyRozgrzej na patelni łyżkę oleju, wrzuć warzywa i smaż 4-5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlej podgrzany bulion, przykryj i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i sól, gotuj około 9 minut. Dołóż szpinak i klopsiki, po czym podgrzewaj 2-4 minuty, aż będą gorące.
Jakie warzywa do włoskiej zupy weselnej?
Kompozycja produktów na bazę potrawy raczej się nie zmienia, ale zamiast selera naciowego można wziąć ten korzeniowy. Czasem dokłada się do niej też ugotowaną białą fasolą. Różne są natomiast zielone dodatki.
W zupie można użyć innej zieleniny niż szpinak, jak również ich mieszanki. Popularne wybory to jarmuż, blanszowane różyczki brokułu, botwina albo burak liściowy czy kapusta włoska, a także ta zwykła. Można wykorzystać ponadto listki ogórecznika, rukoli i gorzkich sałat, takich jak endywia lub cykoria.
Czytaj też:
Zupa na rosole z klopsikami robi za cały obiad. Gotowa w 30 minut i smakuje jak marzenie. SpróbujCzytaj też:
Robię spaghetti z klopsikami. Odkryj sekret tego przepisu, a wszyscy poproszą o dokładkę
