Te pierogi są najlepsze w Europie. Światowy wyścig wygrał przysmak z mięsnym nadzieniem

Te pierogi są najlepsze w Europie. Światowy wyścig wygrał przysmak z mięsnym nadzieniem

Dodano: 
Robienie pierogów
Robienie pierogów Źródło:Pexels
Wiadomo, które pierogi są najlepiej oceniane wśród tych lepionych w krajach Europy. W światowym rankingu wygrywają jednak pierogi z Indonezji, Chin i Japonii.

Polskie pierogi zajęły szóste miejsce w rankingu najlepszych pierogów świata, opublikowanym przez poświęcony jedzeniu serwis Taste Atlas. Serwis regularnie publikuje podobne rankingi, a są one opracowywane na podstawie głosów użytkowników.

Polskie pierogi najlepsze w Europie

Polskie pierogi (określone ogólnie, bez względu na rodzaj nadzienia) są najwyżej w rankingu spośród podobnych dań europejskich. Wyprzedziły ukraińskie vareniki i daleko w tyle zostawiły słynne włoskie tortellini, które uplasowały się dopiero na 34 miejscu. Nic dziwnego – tradycyjne pierogi są jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni polskiej.

Polskie pierogi słyną przede wszystkim z doskonałego ciasta, ale też różnorodnych farszów, które różnią się często w zależności od regionu Polski. Te najbardziej popularne to pierogi z ziemniakami i serem, pierogi z mięsem czy pierogi z kapustą i grzybami. Wśród wytrawnych pierogów znane są także pierogi z grzybami, pierogi z serem, pieczarkami, kasza gryczaną czy pierogi z nadzeniem rybnym. Ale Polacy jedzą także pierogi na słodko – przede wszystkim z sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, jagody czy śliwki. Takie pierogi najczęściej podawane są w towarzystwie śmietany i cukru.

Jakie są najlepsze pierogi na świecie?

Według użytkowników serwisu Taste Atlas najlepsze pierogi świata to indonezyjskie pierogi o nazwie siomay. To nadziewane mięsem, najczęściej wieprzowym, niewielkie pierogi, które podaje się z różnymi sosami, np. orzechowym. Kolejne miejsca zajęły chińskie guotie, czyli pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz tangbao, które wyróżniają się niezwykłą soczystością, ze względu na zwartość bulionu. Poza podium znalazły się japońskie hamamatsu gyoza oraz chińskie jiaozi.

Czytaj też:
Wiosną uwielbiam jeść ziołowe naleśniki. Pasuje do nich każdy wytrawny farsz
Czytaj też:
Gotowe tortellini za kilka złotych zmieniam w szybką sałatkę. Podaję ją na obiad lub kolację

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Taste Atlas