Groźna toksyna w napoju z Lidla. Produkt jest wycofywany ze sklepów

Groźna toksyna w napoju z Lidla. Produkt jest wycofywany ze sklepów

Dodano: 
Zakupy
Zakupy Źródło:Shutterstock / 1000 Words
W jednym z napojów sprzedawanych w sieci Lidl wykryto przekroczone normy patuliny. To groźna dla człowieka toksyna. Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat w tej sprawie.

Chodzi o konkretną partię smoothie z jagód acai i granatu. Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny (GIS)najwyższego dopuszczalne poziomy patuliny w tym smoothie owocowym zostały przekroczone. „Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka”– czytamy w komunikacie. GIS przestrzega, aby nie spożywać tego konkretnego smoothie.

Wycofywane smoothie z patuliną – szczegóły produktu

GIS podaje szczegóły wycofywanej partii produktu:

  • Nazwa: Solevita Smoothie Red Genius, 250 ml,
  • Producent: Molkerei Gropper GmbH & Co KG, 86657 Bissingen, Niemcy,
  • Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne,
  • Data minimalnej trwałości: 13.03.2024.

Wycofywany produkt

Skąd toksyczna patulina w smoothie? Jak podaje GIS, okazało się, że podwyższona zawartość patuliny znajduje się w soku z aronii, który jest wykorzystywany do produkcji smoothie. Stąd Lidl wraz z producentem podjęli decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Jeśli zdążyłeś kupić smoothie objęte komunikatem, możesz je oddać w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu.

Co to jest patulina?

Patulina jest mykotoksyną, która najczęściej występuje w owocach. Przypisuje się jej działanie mutagenne, teratogenne, uważa się także, że może być rakotwórcza. W groźnych dla człowieka stężeniach występuje głównie w jabłkach i jego przetworach, ale nie tylko. Może pojawić się w innych owocach czy warzywach, które są objęte pleśnią, ponieważ patulina jest – mówiąc fachowo – metabolitem wtórnym niektórych rodzajów pleśni. Co ważne: patulina nie poddaje się wysokiej temperaturze, więc obróka termiczna w tym przypadku nie zagwarantuje bezpieczeństwa żywności.

Czytaj też:
Te ciastka mogą zawierać kawałki metalu. Ważny komunikat dla konsumentów
Czytaj też:
Czy bać się azotynu sodu? Sprawdź, gdzie znajdziemy konserwant E250 i na co należy uważać

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, GIS