Ewa Wachowicz zdradziła swój pomysł na surówkę z marchewki. Wystarczy jeden dodatek

Ewa Wachowicz zdradziła swój pomysł na surówkę z marchewki. Wystarczy jeden dodatek

Dodano: 
Marchewka z pomarańczą
Marchewka z pomarańczą Źródło:Shutterstock / Larisa Sadomtseva
Surówka z marchewki to jedna z najpopularniejszych w Polsce surówek. Można ją zrobić na wiele sposobów, a jeden z nich zdradziła Ewa Wachowicz.

Jak bardzo popularna jest polska surówka z marchewki, niech świadczy fakt, że znalazła się ona w rankingu 50 najlepszych sałatek świata. W najprostszej wersji podaje się ją jedynie z dodatkiem oliwy, odrobiny soku z cytryny, soli i pieprzu. Ale taką surówkę można zrobić na wiele sposobów. Ewa Wachowicz znana m.in. z popularnych programów kulinarnych pochwaliła się w mediach społecznościowych swoją wersją surówki z marchewki.

Surówka z marchewki Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz do swojej surówki dodała pomarańczę. Jak podkreśliła, w takim zestawieniu wystarczy jeszcze jedynie oliwa i przyprawy. Wachowicz pomarańczę pokroiła w kostkę, ale wcześniej kawałki owocu wyfiletowała, czyli obrała z jasnej błonki. Zrobienie takiej surówki z marchewki zajmie ci nie więcej, niż kwadrans. "Nie zawsze trzeba sięgać po trudne przepisy. Ja bardzo lubię najprostsze rozwiązania takie jak sałatka z marchewki i pomarańczy. Do tego przyprawy, oliwa i pyszna sałatka gotowa" – napisała Ewa Wachowicz.

My proponujemy, aby do takiej sałatki dodać jeszcze prażone pestki dyni, ale będą tu pasowały również orzechy włoskie albo ziarenka sezamu. Możesz także dorzucić do surówki z tej wersji garść posiekanej natki pietruszki.

Przepis: Surówka z marchewki i pomarańczy

Przepyszna wersja surówki z marchewki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
381 w każdej porcji

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMarchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Pomarańczą obierz, podziel na cząstki i wyfiletuj. Dynię upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumieni.
  2. Robienie surówkiWymieszaj marchewkę z kawałkami pomarańczy, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Podawaj surówkę posypaną prażonymi pestkami dyni.

Co dodać do surówki z marchewki?

Surówka z marchewki to bardzo wdzięczna potrawa do kulinarnych eksperymentów. Za każdym razem może smakować i wyglądać inaczej. Do klasycznej surówki z marchewki możesz dodać:

  • ostrą papryczkę,
  • rodzynki,
  • ananasa z puszki,
  • masło orzechowe,
  • posiekane zioła (np. kolendrę czy pietruszkę),
  • starty korzeń selera,
  • pokrojone gałązki selera naciowego,
  • chrzan,
  • tarte buraczki,
  • tarte jabłko.

W najbardziej klasycznej wersji do surówki z marchewki dodaje się oliwę, ale można ją doprawić także łyżką majonezu albo sosu z majonezu i jogurtu.

Czytaj też:
Ta surówka z marchewki idealnie pasuje do każdego obiadu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ma wyjątkowy smak
Czytaj też:
Jeśli marchewka do obiadu, to tylko na ciepło. Ja zamiast groszku dodaję do niej imbir

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Instagram/@ewawachowicz