Jak bardzo popularna jest polska surówka z marchewki, niech świadczy fakt, że znalazła się ona w rankingu 50 najlepszych sałatek świata. W najprostszej wersji podaje się ją jedynie z dodatkiem oliwy, odrobiny soku z cytryny, soli i pieprzu. Ale taką surówkę można zrobić na wiele sposobów. Ewa Wachowicz znana m.in. z popularnych programów kulinarnych pochwaliła się w mediach społecznościowych swoją wersją surówki z marchewki.
Surówka z marchewki Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz do swojej surówki dodała pomarańczę. Jak podkreśliła, w takim zestawieniu wystarczy jeszcze jedynie oliwa i przyprawy. Wachowicz pomarańczę pokroiła w kostkę, ale wcześniej kawałki owocu wyfiletowała, czyli obrała z jasnej błonki. Zrobienie takiej surówki z marchewki zajmie ci nie więcej, niż kwadrans. "Nie zawsze trzeba sięgać po trudne przepisy. Ja bardzo lubię najprostsze rozwiązania takie jak sałatka z marchewki i pomarańczy. Do tego przyprawy, oliwa i pyszna sałatka gotowa" – napisała Ewa Wachowicz.
My proponujemy, aby do takiej sałatki dodać jeszcze prażone pestki dyni, ale będą tu pasowały również orzechy włoskie albo ziarenka sezamu. Możesz także dorzucić do surówki z tej wersji garść posiekanej natki pietruszki.
Przepis: Surówka z marchewki i pomarańczy
Przepyszna wersja surówki z marchewki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 381 w każdej porcji
Składniki
- 3 marchewki
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki pestek dyni
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMarchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Pomarańczą obierz, podziel na cząstki i wyfiletuj. Dynię upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumieni.
- Robienie surówkiWymieszaj marchewkę z kawałkami pomarańczy, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Podawaj surówkę posypaną prażonymi pestkami dyni.
Co dodać do surówki z marchewki?
Surówka z marchewki to bardzo wdzięczna potrawa do kulinarnych eksperymentów. Za każdym razem może smakować i wyglądać inaczej. Do klasycznej surówki z marchewki możesz dodać:
- ostrą papryczkę,
- rodzynki,
- ananasa z puszki,
- masło orzechowe,
- posiekane zioła (np. kolendrę czy pietruszkę),
- starty korzeń selera,
- pokrojone gałązki selera naciowego,
- chrzan,
- tarte buraczki,
- tarte jabłko.
W najbardziej klasycznej wersji do surówki z marchewki dodaje się oliwę, ale można ją doprawić także łyżką majonezu albo sosu z majonezu i jogurtu.
Czytaj też:
Ta surówka z marchewki idealnie pasuje do każdego obiadu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ma wyjątkowy smakCzytaj też:
Jeśli marchewka do obiadu, to tylko na ciepło. Ja zamiast groszku dodaję do niej imbir