Najzdrowsze danie na Wigilię. Lekkie, pełne białka, a goście proszą o dokładkę

Najzdrowsze danie na Wigilię. Lekkie, pełne białka, a goście proszą o dokładkę

Dodano: 
Polskie dania wigilijne
Polskie dania wigilijne Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Polska Wigilia to dania ze zdrowych, tradycyjnych produktów. Ta potrwa ma ich w sobie najwięcej, a wcale nie jest ciężka. Zachwyca gości na Święta, ale warto robić ją znacznie częściej.

Wigilijny posiłek często jest obfity, ale postne dania mają mniej kalorii niż te mięsna i zapewniają więcej wartości odżywczych. Spośród klasycznych potraw zdarzają się prawdziwe gwiazdy, jeśli chodzi o zawartość cennych związków.

Najzdrowsze danie na Wigilię – kapusta z grochem i jagłami

Kapusta z grochem czy groch z kapustą to kombinacja znana od wieków, którą jada się do dziś. Ma wiele wersji, ale za najzdrowszą uchodzi w połączeniu z suszonymi grzybami i kaszą jaglaną.

Ten wariant wywodzi się z Podkarpacia. W powiecie tarnobrzeskim, skąd pochodzi receptura wpisana na listę produktów tradycyjnych, kapusta jest często przyrządzana z białą albo kolorową fasolą. Te nasiona również są tam nazywane grochem, tyle że płaskim, a nie okrągłym.

Jak zrobić kapustę z fasolą i kaszą jaglaną?

Tradycyjnie szykowało się ją w dzień Wigilii i zwykle robię tak samo. Namoczoną przez noc fasolę (250-300 gramów) gotuję do miękkości bez zmieniania wody. Osobno gotuję 1-1,5 kg kiszonej kapusty. Jeśli jest bardzo kwaśna, po 5-10 minutach dolewam do garnka zimną wodę, następnie odlewam ją i wlewam świeżą porcję. Wtedy dokładam namoczone grzyby (około 50 gramów suchych).

Kapustę gotuję 40-50 minut, a gdy jest prawie miękka, wrzucam 100-150 g suchej kaszy jaglanej. Gotuję 15-20 minut, dorzucam fasolę z wodą i podgrzewam jeszcze przez 5-10 minut. Na koniec dokładam cebulę podsmażoną na 2 łyżkach masła, zabielam 2 łyżkami kwaśnej śmietany, doprawiam solą i pieprzem.

Gotową potrawę podaję ze świeżym olejem lnianym, najlepiej dodając łyżeczkę na talerz. Tym sposobem otrzymuję 12 porcji wigilijnej kapusty po 215 kalorii.

Dlaczego kapusta z grochem i jagłami jest tak wartościowa?

W tej kompozycji znajdują się same odżywcze składniki. Połączenie nasion roślin strączkowych z kaszą to źródło pełnowartościowego białka. Porcja potrawy zapewnia prawie 9 gramów tego związku. Z produktów tych, a także z grzybów, kaszy i cebuli, pochodzi ponadto bogactwo błonnika. Dzięki temu całość wspomaga perystaltykę i oczyszczanie jelit oraz sprawia, że lekkie danie syci na wiele godzin.

Taka kapusta to również zastrzyk roślinnych kwasów omega-3 z oleju lnianego. To jedno z najlepszych źródeł tych niezbędnych substancji tłuszczowych, które wspierają odporność, mózg i układ krążenia. Natomiast jagły to jedyna kasza o działaniu odkwaszającym organizm, która pomaga neutralizować wpływ mięsnej, tłustej i słodkiej diety.

Cała kombinacja ułatwia utrzymanie stabilnego poziomu cukru i obniżanie „złego” cholesterolu we krwi, a przy tym łagodzi stany zapalne w organizmie.

Czytaj też:
Wigilijna kapusta z grochem bez wzdęć. Dodaję ten składnik i goście zawsze proszą o dokładkę
Czytaj też:
Do kapusty wigilijnej dodaję 2 aromatyczne składniki. Danie nabiera charakteru i ma obłędny smak