To ciasto może przypominać popularne desery, jednak robię je inaczej niż piegusek czy makowiec japoński, w którym jest zwykle kasza manna i starte jabłko. Moja receptura zawiera niewiele tłuszczu, dzięki czemu całość jest lżejsza niż wiele innych wypieków. To wcale nie oznacza, że ma mniej smaku. Z tymi dodatkami całość wychodzi palce lizać.
Jak zrobić ciasto makowe z wiśniami?
Nie używam do niego masła ani oleju, tylko kwaśnej śmietany „osiemnastki”. Biorę jedynie łyżkę tłuszczu do wysmarowania formy, by dobrze się upiekło i dało się łatwiej wyjąć. Robię to dopiero, gdy przestygnie.
To chyba jedyne ciasto, w którym wykorzystuję mielony mak. W tym przepisie nie trzeba go namaczać, odchodzi więc problem dokładnego odsączania. Mieszam go z masą przygotowaną na ubitych białkach, a dla lepszego koloru i smaku dosypuję też nieco odtłuszczonego proszku kakao.
Do mojego wypieku dorzucam rozmrożone i osączone wiśnie. Z pozostałego soku często przyrządzam słodki sos, z którym podaję deser.
Przepis: Ciasto makowe z wiśniami
Pyszny świąteczny deser z mielonym makiem i owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 214 w każdej porcji
Składniki
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 150 g kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonego maku
- 200 g rozmrożonych wiśni
- 1 łyżka masła do formy
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaNastaw piekarnik na 180 stopni i posmaruj środek formy masłem. Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier. Wlej jedno po drugim żółtka i dokładaj po łyżce śmietanę, miksując. Następnie wsyp stopniowo mąkę, a gdy składniki połączą się, wymieszaj masę z makiem.
- PieczenieWlej część ciasta do formy, ułóż na wierzchu dobrze osączone wiśnie i zalej resztą ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz 40-45 minut, aż wierzch będzie mocno zarumieniony.
Ciasto z makiem i wiśniami – wskazówki
Z podanych ilości składników wychodzi ilość ciasta, którą najlepiej piec w formie o pojemności około 1,5 litra. Może to być mała keksówka o wymiarach 11 na 25 centymetrów lub tortownica o średnicy 18 cm, najlepiej otwierana. Jej spód warto wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i natłuścić razem ze ściankami.
Ciasto można przełożyć kremem. Najprostszy przygotowuję na bazie pół litra kremówki i 250 g serka mascarpone. Ubijam je z 3 łyżkami cukru, aż powstanie puszysta masa. Czasem dokładam do kremu także tabliczkę białej czekolady. Siekam ją i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie, ale wciąż jest płynna, miksuję ją z ubitym serkiem. Osobno ubijam śmietanę i łączę obie masy.
Świetnym uzupełnieniem deseru jest polewa czekoladowa. Tak samo w kąpieli wodnej roztapiam 1/2 kostki masła i dodaję dwie tabliczki gorzkiej czekolady w małych kawałkach. Gdy powstanie jednolita masa, czekam, aż trochę stężeje, po czym mogę nakładać ją na wierzch.
Czytaj też:
Ciocia Miecia zawsze przywoziła go na Wigilię. Z jej przepisu piegusek wychodzi lekki i wilgotnyCzytaj też:
Makowiec japoński z przepisu babci. To ciasto makowe bez mąki zaskakuje smakiem i konsystencją
