Te owoce to wiśnie i banany. Jedne kwaśne i wyraziste, drugie kremowe i słodkie. Wystarczy zmiksować z dowolnym płynem i w minutę masz pyszny napój. Dla mnie to doskonały koktajl na kolację, kiedy jestem wieczorem głodna, ale nie chcę jeść nic ciężkiego. Banany? Są przez cały rok łatwo dostępne. Wiśnie? Poza sezonem sięgam po mrożone. Bez trudu można je kupić w większości marketów.
Wiśnie i banany – zdrowe i smaczne połączenie
Ten napój smakuje jak deser, ale jednocześnie wspiera organizm w wieczornej regeneracji. Banan dostarcza potasu, magnezu oraz witaminy B6, a zawarty w nim błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości. Wiśnie z kolei są bogate w antyoksydanty, szczególnie antocyjany, które wspierają procesy przeciwzapalne i działają korzystnie na układ krążenia. Zawierają też melatoninę, dzięki czemu koktajl na ich bazie może łagodnie wspierać wieczorne wyciszenie organizmu.
Koktajl z wiśni i bananów nie obciąża układu trawiennego, a jednocześnie dostarcza solidną porcję witamin, składników mineralnych i błonnika.
Jak zrobić koktajl z wiśni i bananów?
Aby przygotować taki koktajl, wystarczy zblendować dojrzałego banana z garścią mrożonych lub świeżych wiśni, dodać szklankę wody, napoju roślinnego lub naturalnego jogurtu i ewentualnie odrobinę płatków owsianych, jeśli zależy ci na większej sytości.
Ja zwykle przygotowuję napój na napoju owsianym lub migdałowym. Jeśli mam ochotę na coś bardziej treściwego i zależy mi na solidnej porcji białka, miksuję owoce z naturalnym, pitnym skyrem (lub biorę zwykły skyr i odrobinę wody).
W wersji bardziej deserowej, ale nadal zdrowej, można dodać do koktajlu łyżkę gorzkiego kakao. Czekoladowy smak doskonale łączy się z duetem wiśnie i banany.
Czytaj też:
Zamiast kolejnej kawy robię tę łagodną „małą czarną”. Uspokaja jelita i świetnie dba o cholesterolCzytaj też:
Przed snem wypijam szklankę tego napoju. Uspokaja jelita i sprawia, że rano czuję się lżej
