Nie ma zdrowszych produktów niż świeże zioła. Gdy robię z nich zielony miks, każda potrawa z jego dodatkiem wspiera moje zdrowie. W tym przepisie ich mieszanka jest inspirowana sosem chimichurri, który pochodzi z kuchni argentyńskiej. Rezygnuję tylko z oregano, który zamieniam na kumin. Gdy marynuję w tym kurczaka, a później polewam przed podaniem, trudno wyobrazić sobie lepszy smak.
Jak zrobić pieczoną pierś z kurczaka w sosie chimichurri?
Słynny sos ma wiele wersji, ale ja przygotowuję go z równych ilości posiekanej natki pietruszki i kolendry, których biorę po 50 gramów. Jeśli ktoś jednak nie lubi któregoś z ziół, może sięgnąć po jeden rodzaj. Połączenie przypraw uzupełnia intensywny czosnek i kmin rzymski o ciepłych, ziemistych nutach. Natomiast ostra papryka jest niezbędna w oryginale, a tu opcjonalna.
Na początku piersi oprószam pieprzem i sporą ilością soli, po czym trzymam tak przez pół godziny. To sprawia, że na ich powierzchni tworzy się bardziej zbita warstwa, która pomaga zachować więcej wilgoci wewnątrz mięsa. Pomaga też lepiej przylegać składnikom smakowym.
Przez kolejne 30 minut marynuję mięso w sosie chimichurri, choć dłuższy czas pozwala lepiej przeniknąć do środka wszystkim aromatom. Kurczaka smażę, a następnie zapiekam, a na końcu serwuję z porcją ziołowego miksu.
Przepis: Pieczona pierś z kurczaka w sosie chimichurri
Soczyste mięso z piersi drobiowej w aromatycznym ziołowym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Argentyńska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 293 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi z kurczaka bez skóry
- 2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka liści kolendry
- 1 szklanka liści natki pietruszki
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 2 łyżeczki czosnku, grubo posiekanego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki plus 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przyprawianie piersiRozkrój piersi kurczaka na dwie części. Oprósz mięso 1 i 1/2 łyżeczki soli i pieprzem. Przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.
- Blendowanie sosuWłóż zioła do malaksera albo miski, dodaj ocet, czosnek, 1/2 łyżeczki soli, kmin i paprykę, jeśli jej używasz. Wlej oliwę i zblenduj przez kilka sekund, by tylko pociąć drobniej kawałki liści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Marynowanie mięsaWłóż mięso do naczynia żaroodpornego i zalej 1/4 szklanki sosu ziołowego, a resztę schowaj do lodówki. Marynuj piersi pod przykryciem przez 30-60 minut.
- Szykowanie kurczakaOsusz kurczaka i usuń zioła. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż go po 4-5 minut na stronę, aż mocno się przyrumieni. Następnie przełóż go do żaroodpornego naczynia, polej tłuszczem z patelni i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 12-15 minut, aż ładnie się zarumieni. Przed podaniem odstaw piersi na 10 minut, po czym krój albo podawaj w całości polane pozostałym sosem chimichurri.
Dlaczego warto jeść świeże zioła?
Aromatyczne listki należą do produktów najbogatszych w witaminę C. Natka pietruszki zawiera jej więcej niż czerwona papryka i jest dwa razy bardziej zasobna w ten składnik niż cytryna. Porcja 30 gramów zioła zapewnia prawie połowę wymaganej dziennej dawki tego związku.
Największą wartość odżywczą ma właśnie pietruszka naciowa, która dostarcza także rekordowe ilości witaminy K i bardzo dużo witaminy A. Ma ponadto żelazo, magnez i potas. Kolendra to jej uboższy, ale pięknie pachnący kuzyn. Połączone w sosie stanowią skarbnicę niezbędnych składników.
Czytaj też:
Pesto z natki pietruszki bije na głowę to klasyczne. Ma wiele zastosowań. Poznaj przepisCzytaj też:
Tę posypkę stosuj wszędzie, gdzie się da. Jest napakowana witaminami i doskonale oczyszcza
