Cudów nie ma. Nie da się jednym dodatkiem zamienić fast fooda w zdrowy posiłek. Jednak z pewnością warto wzbogacać potrawy zdrowymi składnikami. Nie kosztuje to dużo wysiłku, ani pieniędzy, a wasze organizmy zyskują. Jednym z takich fantastycznych dodatków do potraw jest dobrze wam znana zielenina. Gdy dowiecie się, jakie ma działanie, z pewnością zaczniecie sięgać po nią jeszcze częściej. A naprawdę warto.
Wartość odżywcza natki pietruszki
Natka pietruszki, bo o niej mowa, to jedno z częściej wykorzystywanych ziół w naszej kuchni. Niektórzy zaliczają ją do warzyw, inni nazywają ziołem. Jednak jakby jej nie nazywać, niewątpliwie jest smaczna i zdrowa. Stanowi doskonałe źródło składników odżywczych.
- Jest niezwykle bogata w witaminę C, która nie tylko podnosi odporność, ale też wspomaga produkcję kolagenu. Składnik ten jest niezbędny dla zdrowej skóry i naczyń krwionośnych. Poza tym witamina C wykazuje działanie antyoksydacyjne, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i opóźnia procesy starzeniowe.
- Natka pietruszki obfituje też w witaminę K, która wpływa na krzepnięcie krwi i kondycję kości, a także w kwas foliowy, który obniża ryzyko wystąpienia chorób serca.
- Zioło to jest również bogate w beta-karoten, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Ta z kolei poprawia wzrok i stymuluje wzrost.
- Ponadto natka pietruszki działa oczyszczająco na nasz organizm. A to dlatego, że wspomaga oczyszczanie wątroby i usuwanie toksyn. To odciąża organizm i usprawnia funkcjonowanie narządów.
- Zawarte w tej zieleninie flawonoidy działają przeciwzapalnie, a błonnik przyspiesza trawienie. Dzięki temu, że natka pietruszki działa moczopędnie, pomaga usunąć z organizmu nadmiar wody.
Do czego warto dodawać natkę pietruszki?
Natka pietruszki to popularny dodatek do wielu potraw. Często wrzuca się ją do gotującego się rosołu czy zupy, jednak najzdrowsza jest jedzona na surowo. Wtedy obfituje w witaminy. Dlatego warto używać jej jako posypki, która zwiększa apetyczny wygląd dania i podnosi jego wartość odżywczą. Można nią więc posypywać nie tylko zupy, ale też dania obiadowe, np. duszone mięsa, dania z ryb i owoców morza, dania z makaronem i warzywne, zapiekanki, potrawki, omlety, jajecznicę, a nawet kanapki. Natka pietruszki jest idealnym dodatkiem do wielu surówek i sałatek. Można z niej też zrobić zdrowy napar, a także zielony sos.
Jak utrwalić natkę pietruszki?
Natka pietruszki latem rośnie w wielu ogrodach. Jeśli macie jej sporo, możecie ją utrwalić, by mieć ją na dłużej. Moim zdaniem najlepszym sposobem utrwalania natki pietruszki jest jej mrożenie. By zamrozić natkę pietruszki, należy ją opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Potem napełnić nią mały pojemnik na żywność do mrożenia. Całość wystarczy wstawić do zamrażarki i zużywać wedle potrzeb. Gdy posypiecie nią potrawę, będzie smakować i wyglądać jak świeża.
Czytaj też:
Pesto z natki pietruszki bije na głowę to klasyczne. Ma wiele zastosowań. Poznaj przepisCzytaj też:
Pij to codziennie, a szybko zauważysz efekty. Wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie, dba o nerki i wątrobę