W polskiej kuchni królują kotlety schabowe i mielone. Jednak inne kraje też mają swoje mięsne specjały. Dziś o kotletach pochodzących ze Szwajcarii, które mają prosty skład, a zachwycają smakiem. To dzięki ciekawemu zestawieniu składników.
Kilka słów o kotletach Cordon Bleu
Cordon Bleu to kotlety pochodzące z kuchni szwajcarskiej. Tradycyjnie robi się je z cielęciny, ale coraz częściej też z fileta z kurczaka lub schabu. Plaster mięsa cienko się rozbija, kładzie na nim plaster szynki i żółtego sera i składa na pół. Po dokładnym zlepieniu brzegów i obtoczeniu w panierce, kotlety smaży się na złoty kolor. Odznaczają się chrupiącą skórką i soczystym, płynnym wnętrzem. By docenić doskonały smak tej potrawy, kotlety należy podawać od razu po przygotowaniu.
Jak zrobić kotlety z ciągnącym nadzieniem?
Kotlety Cordon Bleu robię zazwyczaj ze schabu. Mięso to jest o wiele tańsze, niż cielęcina, daje się pokroić w cienkie plastry, a potem równomiernie rozbić, bez rozrywania. Szynkę wybieram soczystą, bez sztywnej, wędzonej skórki. Ewentualnie wcześniej ją usuwam. Jeśli zaś chodzi o ser, zwykle sięgam po goudę, ale bardzo dobrze sprawdzi się też wyrazisty cheddar.
Po złożeniu na pół, brzegi mięsa trzeba dokładnie zasklepić, by ser nie wyciekł w czasie smażenia. Ewentualne nieszczelności zalepi panierka z mąki, jajka i tartej bułki. Kotlety smaży się na średnim ogniu, by znajdujący się w środku ser zdążył się upłynnić.
Przepis: Kotlety Cordon Bleu
Kotlety z nadzieniem z szynki i sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- szwajcarska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu
- 4 plasterki sera żółtego
- 4 plasterki szynki
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Formowanie kotletówPlastry schabu rozbij na cienkie kotlety, oprósz solą i pieprzem. Na środku każdego płata mięsa połóż plasterek szynki i sera, złóż na pół, dokładnie zasklep brzegi mięsa.
- SmażenieKażdy kotlet obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Lekko dociśnij panierkę. Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż je na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista, a ser w środku się upłynni.
Jak podać kotlety Cordon Bleu?
Kotlety Cordon Bleu najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, gdy ser jest jeszcze ciepły i ciągnący. Można je podać z frytkami, ziemniakami, ryżem. Doskonałym dopełnieniem potrawy będzie np. surówka z marchwi, surówka Colesław, a także sos czosnkowy.
Czytaj też:
Dorzuć zaskakujący składnik, a kotlety mielone zyskają nowy wymiar. U mnie w domu je pokochaliCzytaj też:
Ratunkowe kotlety robię z jednej piersi kurczaka. Po pierwszym kęsie każdy się zachwyca
