Pomidorki koktajlowe są doskonałe do przygotowania tej szybkiej surówki do obiadu. Pasuje do wielu dań, a robi się ją bardzo łatwo. Sekretem są dwa wyraziste dodatki, dzięki którym nabiera smaku i charakteru. To ostry czosnek i pełen świeżości koperek.
Jak zrobić surówkę z pomidorów z czosnkiem?
Przepis jest bardzo prosty i ekspresowy. Możesz wykorzystać do niego dowolne pomidorki koktajlowe, choć najbardziej polecamy wykorzystać pomidory o różnych kolorach. Dzięki temu surówka będzie bardziej efektowna. Takie pomidorki można pokroić na połówki lub na ćwiartki.
Czosnek do tej surówki drobniutko siekamy (nie ścieramy i nie przeciskamy przez praskę). Kawałeczki mają być małe, ale widoczne i wyczuwalne. Koperek również powinien być drobno posiekany. Potem już tylko wystarczy wymieszać składniki i cieszyć się smakiem zdrowej surówki.
Rada: tę surówkę można zrobić także z innych pomidorów, jeśli akurat nie masz pod ręką koktajlowych. Świetnie sprawdzą się np. pomidory malinowe.
Przepis: Surówka z pomidorów z czosnkiem
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 124 w każdej porcji
Składniki
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego drobno koperku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPomidorki pokrój na połówki, czosnek drobniutko posiekaj.
- Robienie surówkiWymieszaj pomidory z czosnkiem, koperkiem, dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem. Wymieszaj i gotowe.
Do czego podać surówkę z pomidorów z czosnkiem?
Ta surówka doskonale pasuje do wszelkich mięsnych obiadów. Podaj ją np. do ziemniaków i kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczonego kurczaka, karkówki z pieca, albo smażonej kiełbasy. Dobrze pasuje do soczystych steków i pieczonych ziemniaków lub frytek. Dobrze smakuje także w towarzystwie dań wegetariańskich, np. steka z kalafiora czy usmażonych na złoto w panierce boczniaków. Surówka może być też dodatkiem do grzanek, wrapów, domowych burgerów czy hot dogów.
Taką surówkę można też zajadać solo jako zdrową przekąskę lub np. lekką kolację. Podaj ją wówczas z chrupiącą grzanką i dodaj do pomidorów odrobinę pokruszonego sera feta lub małe kulki mozzarelli.
Czytaj też:
Soczyste zraziki zrobisz z mięsa mielonego. Sekret to aromatyczny farszCzytaj też:
Pałki z kurczaka przyrządziłam inaczej niż zwykle. Aromatyczny farsz całkowicie je odmienił