Ziemniaki zapiekam w aksamitnym sosie. Podaję je do obiadu, a nawet na obiad

Ziemniaki zapiekam w aksamitnym sosie. Podaję je do obiadu, a nawet na obiad

Dodano: 
Ziemniaki zapiekane w sosie
Ziemniaki zapiekane w sosie Źródło: Shutterstock / from my point of view
Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo w Polsce. Zwykle je gotujemy i podajemy do obiadu. Ja jednak wolę je, chociażby w wersji zapiekanej. Po dodaniu sosu zamieniają się w prawdziwy przysmak.

Nie przepadam za klasycznymi, gotowanymi ziemniakami podawanymi do obiadu. Lubię je jednak w każdej innej wersji. A ta zapiekana w aksamitnym sosie to jedna z moich ulubionych. Te ziemniaki smakują tak, że niektórzy wolą je od mięsa i zjadają z samą surówką. Przygotujcie je i przekonajcie się o tym sami.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?

Do zapiekania najlepiej nadają się młode ziemniaki. Jednak ponieważ sezon na nie trwa krótko, w ten sam sposób przyrządzam też jesienne warzywo. Młode ziemniaki wystarczy dokładnie wyszorować, opłukać, osączyć, zalać sosem i w nim je upiec. Jednak starsze trzeba przygotować nieco inaczej.

Lubię, gdy ziemniaki są w całości, więc wybieram do tej potrawy jak najmniejsze sztuki. By szybko się zapiekły, wcześniej je podgotowuję. Wystarczy ok. 5-7 minut gotowania, aby zmiękły. Ziemniaki można też przekroić na pół, pokroić w cząstki lub w plasterki. Im będą drobniejsze, tym szybciej się upieką.

Jak zrobić ziemniaki zapiekane w sosie?

Tajemnicą tych pysznych ziemniaków jest aksamitny sos. Robię go podobnie, jak beszamel, z tym że na koniec dodaję do niego starty ser. Gdy ser się roztopi i powstanie jednolita masa, zalewam nią podgotowane ziemniaki, ułożone w naczyniu żaroodpornym. Przykrywam je kawałkiem folii aluminiowej, wstawiam do piekarnika o temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza i piekę ok. 20-25 minut. Pod koniec pieczenia usuwam folię, podnoszę temperaturę do 200 stopni Celsjusza i czekam, aż ziemniaki ładnie się zrumienią.

Przepis: Ziemniaki zapiekane w sosie

Pożywne ziemniaki z piekarnika zapiekane w aksamitnym sosie

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg jak najmniejszych ziemniaków

Sos serowo-maślany:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 100–150 g startego sera cheddar
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, jeśli są duże, możesz przekroić na pół lub na cztery części. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 5-7 minut. Odcedź, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Przygotowanie sosuW rondelku roztop masło, wsyp mąkę i mieszaj przez chwilę, aż powstanie jasna zasmażka. Powoli wlewaj mleko, energicznie mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj starty cheddar i mieszaj, aż się rozpuści. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. ZapiekanieSosem polej ziemniaki, przykryj je folią aluminiową. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 20 minut. Potem usuń folię, podnieś temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki, aż się ładnie zrumienią.

Jak podać ziemniaki zapiekane w sosie?

Ziemniaki zapiekane w sosie najlepiej smakują podane od razu z piekarnika. Doskonale pasują do pieczonego kurczaka, schabu czy łososia. Można je też podać, jako samodzielne danie np. z dodatkiem gotowanych warzyw lub surówki. Przed podaniem warto je posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki, tymiankiem lub szczypiorkiem.

Czytaj też:
Kopytka mojej mamy to prawdziwe mistrzostwo świata. Dopiero poznałam ich sekret
Czytaj też:
Kroję ziemniaki w plasterki i wrzucam na patelnię. Wychodzą lepsze niż frytki

Źródło: smaki.pl