Kroję ziemniaki w plasterki i wrzucam na patelnię. Wychodzą lepsze niż frytki

Kroję ziemniaki w plasterki i wrzucam na patelnię. Wychodzą lepsze niż frytki

Dodano: 
Ziemniaki z patelni
Ziemniaki z patelni Źródło: Shutterstock / stockcreations
Te smażone ziemniaki pamiętam z dzieciństwa. Robili je moi dziadkowie, robili rodzice i teraz ja wracam do tego przepisu.

Smażone ziemniaki są wysoko na liście mojego osobistego komfortowego jedzenia (comfort food). Jedzenia prostego, ale sprawiającego wielką przyjemność. To ziemniaki z patelni, które smaży się boczkiem lub w wersji wegetariańskiej – z samą cebulką. Wychodzą mięciutkie w środku, mają chrupiącą skórkę i znikają z talerzy ekspresowo.

Jak zrobić ziemniaki z patelni?

Uszykowanie tego dania jest bardzo proste, bo polega na smażeniu i duszeniu pod przykrywką ziemniaków do miękkości. W przepisie podaję wersję z cebulą i boczkiem, ale jeśli chcesz ziemniaki bez boczku, pomiń ten dodatek, ale dodaj nieco więcej tłuszczu do smażenia. W takiej wersji można też smaki podkręcić dodatkiem odrobiny masła.

Tu od razu uwaga: można zostawić cebulę oraz boczek na patelni i smażyć wszystko razem, jednak wówczas potrafią się dość mocno przysmażyć czy wręcz przypalić. Smaczniejszą finalnie opcją jest zdjęcie cebulki i boczku, a potem ponowne ich dodanie już do gotowych ziemniaków. Dodanie na do ziemniaków odrobiny płynu (podaję tę opcję w przepisie) sprawi, że szybciej zmiękną, jednak w tej opcji trzeba koniecznie odparować cały płyn, jeśli ziemniaki finalnie mają mieć złotą i chrupiącą skórkę.

Do smażenia zwykle wybieram ziemniaki typu A, AB lub B, czyli te sałatkowe lub ogólnoużytkowe. Nie rozpadają się na patelni, pozostają miękkie w środku, a z wierzchu rumienią się i są chrupiące.

Przepis: Ziemniaki z patelni

Pomysł na danie z ziemniaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
478 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g boczku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki obierz i pokrój na plastry. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć boczek, a kiedy się zacznie wytapiać, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż wszystko, aż cebula się zeszkli. Zdejmij z patelni cebulę i boczek, a na tłuszcz wrzuć ziemniaki.
  2. Smażenie ziemniakówZiemniaki przykryj pokrywką i smaż do miękkości. Mieszaj dość często. W razie potrzeby dolej na patelnię odrobinę płynu (wody, białego wytrawnego wina lub bulionu). Kiedy ziemniaki zmiękną, zdejmij pokrywkę, dołóż na patelnię boczek z cebulą i smaż wszystko razem, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Dopraw całość solą, pieprzem i posyp natką pietruszki.

Jak podawać ziemniaki z patelni?

Ziemniaki z patelni są bardzo sycącym daniem samym w sobie. U mnie zawsze sprawdzają się jako sycąca obiadokolacja. Można je serwować dodatkowo z jajkiem sadzonym czy posypać serem feta. Do ziemniaczków z tego przepisu pasują też wszelkie zimne sosy, w tym keczup czy majonez, ale szczególnie polecam domowej roboty prosty sos czosnkowy na jogurcie (wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodaj łyżkę śmietany lub majonezu, dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny).

Czytaj też:
Ten czosnek smakuje sto razy lepiej niż surowy. Dodaję 2 składniki i robię obłędną pastę do chleba
Czytaj też:
Gotuję ziemniaki i mieszam z kilkoma dodatkami. To najsmaczniejsza, prosta sałatka, jaką znam