Banalna, ale pyszna przekąska w formie roladek. Robię ją na szybko z trzech produktów

Banalna, ale pyszna przekąska w formie roladek. Robię ją na szybko z trzech produktów

Dodano: 
Naleśnikowe roladki
Naleśnikowe roladki Źródło: Shutterstock / DronG
Lubię przekąski, ale nie gotowe, lecz proste, domowej roboty. Roladki z naleśników są tu doskonałym przykładem. Robi się je łatwo i szybko i ekspresowo znikają z talerza. Nic dziwnego, wszak nie tylko apetycznie wyglądają, ale też wspaniale smakują.

Domowe przekąski mają tę przewagę nad kupnymi, że są naturalne i całkiem zdrowe. Na dodatek nie są tak drogie, jak gotowe. Ja zawsze staram się połączyć te zalety z prostymi składnikami i łatwością przygotowania. W końcu zawsze brakuje mi czasu. Jeśli macie podobnie, polecam wam te pyszne roladki naleśnikowe?

Jak zrobić elastyczne naleśniki?

W sporządzeniu tych roladek najwięcej czasu zabierze wam przygotowanie naleśników. By wyszły cienkie i elastyczne, na ciasto wystarczy wziąć 1/3 szklanki mąki, jajko i tyle płynu (ok. 150 ml), by powstało ciasto o konsystencji płynnej, ale gęstawej śmietanki. Jak widać, ciasta nie wyjdzie dużo, bo potrzebujecie jedynie 3-4 naleśników. W związku z tym szybko je usmażycie.

Jak przygotować pożywne roladki naleśnikowe?

Przygotowanie tych pożywnych roladek zaczynam zawsze od usmażenia naleśników. Zwykle przygotowuję je wcześniej, by zdążyły wystygnąć. Potem na każdym rozkładam cienkie plasterki wędzonego łososia, na brzegu kładę wiązkę listków rukoli i całość dość ścisło roluję. Teraz roladki wystarczy pokroić na kawałki i można je podawać na stół.

Przepis: Naleśnikowe roladki z łososiem

Eleganckie, pożywne roladki naleśnikowe

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • ok. 4-5 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 150 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 50 g rukoli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ jajka, mleka, wody, mąki, soli i oleju rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut, po czym usmaż z niego cienkie naleśniki.
  2. Formowanie roladekNa wystudzonych naleśnikach rozłóż plasterki wędzonego łososia. Na jednym brzegu połóż kępkę listków rukoli i owiń ją naleśnikiem z łososiem. Rulony pokrój na kawałki.

Inna wersja pożywnych roladek

Jeśli chcecie, by roladki wyszły pożywniejsze i miały pełniejszy smak, najpierw posmarujcie każdy naleśnik twarożkiem. Może to być twarożek śmietankowy czy ziołowy. Możecie też własnoręcznie wymieszać twarożek (nawet sernikowy) z przeciśniętym ząbkiem czosnku czy tartym chrzanem.

Miejsce wędzonego łososia mogą zaś zająć cienie plasterki szynki gotowanej lub dojrzewającej. Podobne roladki przygotujecie na bazie gotowych placków tortilli. Tu pracy będzie jeszcze mniej, bo nie trzeba będzie smażyć naleśników.

Takie roladki sprawdzą się nawet jako imprezowa przekąska. By łatwo było po nie sięgać, w każdą wbijcie wykałaczkę.

Czytaj też:
Zwijam plasterki cukinii z serkiem i szynką. Na stole roladki wyglądają luksusowo, a znikają w minutę
Czytaj też:
Kremowe łódeczki z awokado robią furorę. Goście zawsze proszą o dokładkę