Kremowe łódeczki z awokado robią furorę. Goście zawsze proszą o dokładkę

Kremowe łódeczki z awokado robią furorę. Goście zawsze proszą o dokładkę

Dodano: 
Nadziewane awokado pieczone
Nadziewane awokado pieczone Źródło: Shutterstock / Irina Burakova
Tak pysznej przekąski nigdy wcześniej nie jadłam. Choć łódeczki z awokado to w sumie nic skomplikowanego, efekt powala. Kremowy miąższ z jajkiem, boczkiem i serem to kompozycja totalna. Gdy dorzucam kolorowe warzywa, po zapiekankach szybko nie ma śladu.

Awokado jest dobre nie tylko do past i sałatek. Można z powodzeniem je nadziewać, a nawet piec. O tym, jak świetnie smakują po wyjęciu z piekarnika, przekonałam się niedawno. Odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, przez cały czas poluję na tańsze owoce w promocjach. Zapraszam po przepis na zapiekanki z łódeczek awokado, które wzbudzają zachwyt gości.

Jak zrobić pieczone awokado z jajkiem, serem i warzywami?

Połówki wydrążam, wbijam do nich jajka i zapiekam z dodatkami. Wybrany miąższ najczęściej zużywam do przygotowania dipu guacamole, który podaję do łódeczek. Ważne, by owoc był miękki, ale nie przejrzały. Można to sprawdzić, uciskając skórkę palcem, co powinno tworzyć małe wgłębienie.

Podczas przygotowania tej przekąski najtrudniej nie uszkodzić żółtka. Jest na to jednak sprawdzony sposób, z którego korzystałam już nie raz. Jajo wybijam najpierw do miseczki. Do środka awokado przekładam łyżką żółtko i dodaję tyle białka, ile się zmieści. W ten sposób można poradzić sobie z większymi sztukami.

Gdy zapiekam awokado, miąższ często zaczyna za bardzo brązowieć, co zależy od stopnia jego dojrzałości. W takiej sytuacji przykrywam je folią aluminiową i wstawiam z powrotem do piekarnika.

Przepis: Pieczone awokado z jajkiem i serem

Smakowita przekąska z nadziewanego awokado z piekarnika

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
171 w każdej porcji

Składniki

  • 4 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki kostek pomidora
  • 4 łyżki kostek czerwonej papryki
  • 60 g boczku
  • 30 g startego żółtego sera
  • 8 małych jajek
  • sól i pieprz
  • kiełki rzeżuchy lub inne do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie łódeczekPotnij boczek w kostkę. Rozkrój awokado na połówki i usuń pestki. Wybierz z każdej połówki po 2-3 łyżki miąższu i ustaw je w formie w taki sposób, by się nie przechylały. W puste miejsca wbij ostrożnie po jajku. Posyp solą i pieprzem oraz równymi porcjami pomidora, papryki i boczku.
  2. PieczenieRozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw formę i piecz 8 minut, następnie posyp serem i piecz jeszcze 10-12 minut, aż jajka się zetną. Podawaj z przybraniem z kiełków.

Czym faszerować łódeczki z awokado?

Można napełniać je różnymi nadzieniami i przyrządzać na zimno lub ciepło. Niezależnie od sposobu podania, puste połówki dobrze jest podpiec wcześniej w piekarniku. Miąższ jest wtedy bardziej zwarty i ma więcej aromatu.

Na zimno:

Z połówek wyjmuje się łyżką cały miąższ, rozgniata lub kroi w kostkę i miesza z innymi składnikami, po czym przekłada farsz do skórek. Popularne dodatki to między innymi:

  • tuńczyk i kukurydza z puszki, jogurt naturalny i szczypiorek,
  • jajka na twardo, rzodkiewka, szczypiorek i majonez,
  • pomidory, oliwki, ser feta i bazylia,
  • łosoś wędzony, serek śmietankowy, kapary i sok z cytryny,
  • czerwona fasola, pomidor, kukurydza i ostra papryczka ze słoika.

Na ciepło:

Z połowy owocu można wybrać część miąższu jak w moim przepisie albo zostawić go na miejscu i tylko naciąć w kratkę. Na wierzchu kładzie się wtedy dodatki i całość piecze. Mogą to być na przykład:

  • kawałki warzyw wymieszane z jajkiem,
  • pokruszony ser feta z pomidorem i szpinakiem,
  • kostki szynki i papryki pieczonej lub konserwowej oraz starty żółty ser,
  • grzyby podsmażone z cebulą i czosnkiem oraz żółty ser,
  • pokruszone tofu z pomidorami i pesto bazyliowym.

Czytaj też:
Tak przygotowane guacamole sprawi, że pokochasz smak awokado
Czytaj też:
Awokado z tuńczykiem to zdrowa przekąska. Przepis na pyszne danie w 10 minut