Jesienią zbieram te owoce na nalewkę. To naturalny lek na jelita i słabe krążenie

Jesienią zbieram te owoce na nalewkę. To naturalny lek na jelita i słabe krążenie

Dodano: 
Nalewka z tarniny
Nalewka z tarniny Źródło: Shutterstock / Oksana_Schmidt
Te owoce rosną dziko i można zrywać je aż do zimy. Robię z nich leczniczą nalewkę, która przychodzi mi na pomoc przy problemach żołądkowo-jelitowych. Łagodzi też inne częste dolegliwości, dlatego zawsze trzymam ją w apteczce.

Październik to idealny czas na zbieranie tarniny, znanej też jako tarka lub żarnośliwa (Prunus spinosa). Jej okrągłe granatowe owoce są znacznie mniejsze od zwykłych śliwek i bardzo różnią się smakiem. Są też o wiele zdrowsze, bo obfitują w niebieskofioletowe barwniki, garbniki i witaminę C. Kwaśny i cierpki miąższ nie jest najlepszy do jedzenia, za to świetnie nadaje się na prozdrowotną nalewkę.

Na co pomaga lecznicza nalewka z tarniny?

Ten leczniczy trunek działa przeciwzapalnie i rozkurczająco, a przy tym hamuje nadmierną fermentację w jelitach. Dzięki temu jest pomocny w przypadku niestrawności, skurczowych bólów brzucha i stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Działa też antybakteryjnie i przeciwbiegunkowo.

Korzystne właściwości tarninówki to także poprawa krążenia krwi przy jego zaburzeniach oraz hamowanie procesów miażdżycowych. Ponadto działa lekko moczopędnie i przeciwobrzękowo. Pomaga zmniejszać zatrzymywanie wody w organizmie i wysięki z naczyń krwionośnych.

Ponieważ jednak tarninówka to środek leczniczy, nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki. Wynosi ona 25-50 ml w jednej lub dwóch porcjach. Nie można też zapominać, że nalewka jest przeznaczona tylko dla osób dorosłych. Nie powinny sięgać po nią kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także osoby przyjmujące leki, które wykluczają picie alkoholu. To nie tylko środki na receptę, ale też między innymi ogólnie dostępne leki przeciwzapalne.

Jak zrobić nalewkę z tarniny bez drylowania?

Do nalewki najczęściej używa się całych owoców, ponieważ są one drobne i kryją w sobie spore pestki, które trudno usunąć. Mają one jednak grube ściany, więc nie trzeba obawiać się, że do napoju przenikną szkodliwe związki cyjanogenne, czyli inaczej kwas pruski.

Przed przetwarzaniem tarninę trzeba przemrozić, by była mniej cierpka. Najlepiej zebrać ją po przymrozkach albo włożyć na kilka dni lub tygodni do zamrażarki. Owoce warto najpierw przebrać, umyć i osuszyć, bo przed mrożeniem jest to najłatwiejsze.

Przepis: Nalewka z tarniny

Leczniczy kordiał z owoców tarki na spirytusie

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
118 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg tarniny
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • 2 szklanki wody
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • laska cynamonu cejlońskiego
  • 2-3 strączki kardamonu

Sposób przygotowania

  1. Robienie nalewuWsyp tarninę do dużego słoja, po czym zalej spirytusem oraz wodą. Zamknij szczelnie i postaw na 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
  2. Dodawanie cukruZlej nalew znad tarniny i odciśnij owoce na gęstym sicie. Połącz oba płyny, dodaj cukier, miód, sok z cytryny, połamany cynamon i zgniecione strączki kardamonu. Odstaw z powrotem na 2 tygodnie.
  3. Leżakowanie nalewkiPrzefiltruj nalewkę i postaw w to samo miejsce na 6 miesięcy, aby dojrzała.

Czytaj też:
Ten naturalny lek na serce i krążenie zawsze mam w domu. Robię go z niepozornych owoców
Czytaj też:
Nalewkę z tych kwaśnych owoców robię każdego roku. Sprawdzony przepis na pigwówkę