Moja spiżarnia nie jest już tak zastawiona, jak kiedyś. Teraz robię tylko po kilka słoiczków specjałów, których nie da się nigdzie kupić. Należą do nich, chociażby te gruszki w słodkiej zalewie. Wykorzystuję je zazwyczaj, jako dodatek do ciast i deserów, choć świetnie smakują też jedzone same.
Jakie gruszki przeznaczyć do syropu?
Do utrwalenia w syropie najlepiej przeznaczyć dojrzałe, ale twarde, jędrne gruszki. Takie nie rozpadną się w czasie gotowania i ładnie zachowają kształt. Mogą to być gruszki odmian np.: Konferencja, Faworytka, Lukasówka, Paryżanka. Warto zwrócić uwagę, by owoce nie miały żadnych uszkodzeń, ani plam.
Jak zrobić gruszki do ciast i deserów?
Gruszki to jedne z ulubionych owoców mojej rodziny. Lubimy je również w ciastach. Mają delikatny smak i tę niepowtarzalną konsystencję. Są niby miękkie, ale w czasie gryzienia stawiają lekki opór. Takie owoce świetnie sprawdzają się w ciastach ucieranych, a jeszcze lepiej w tych bez pieczenia i w deserach.
By przygotować takie owoce, gruszki trzeba obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Teraz przychodzi pora na ich gotowanie w syropie. Robię go z wody, cukru i odrobiny soku z cytryny. Dzięki temu owoce zachowują odpowiednią twardość i nie ciemnieją. Gdy zrobią się szkliste, przekładam owoce do słoików, zalewam syropem i pasteryzuję.
Przepis: Gruszki w syropie
Gruszki w słodkiej zalewie do ciast i deserów
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg twardych gruszek
- 1 l wody
- 350 g cukru
- 2 plasterki cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owoców i syropuGruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki lub ćwiartki, usuń gniazda nasienne. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj plasterki cytryny i gotuj kilka minut, aż cukier się rozpuści.
- Gotowanie gruszekDo gorącego syropu włóż gruszki. Gotuj je na niedużym ogniu ok. 5 minut, aż zrobią się szkliste. Wyjmij je, przełóż do słoików, zalej gorącym syropem.
- PasteryzacjaSłoiki dokładnie zakręć. Gruszki włóż do garnka z gorącą wodą. Pasteryzuj ok. 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Co warto dodać do gruszek w syropie?
Jeśli chcecie nadać gruszkom wyjątkowy smak, dołóżcie do syropu przyprawy korzenne, np. laskę cynamonu, kilka goździków, nasionka kardamonu czy gwiazdkę anyżu. Dobrze też będą pasować: laska wanilii, kawałek skórki zdjętej z cytryny lub pomarańczy, a nawet parę plasterków świeżego imbiru. Wszystko zależy od tego, jaki efekt smakowy chcecie uzyskać.
Czytaj też:
Takiego dżemu nie ma w sprzedaży, a jest pyszny. Co roku robię kilka słoiczków, bo rodzina go uwielbiaCzytaj też:
Sezonowe warzywo zamieniam w dżem. Jest tak przepyszny, że mąż je go łyżkami