Głóg (Crataegus) to drzewo spokrewnione z jabłonią, które wydaje niezbyt duże, podłużne czerwone owoce. Są niezwykle bogate w prozdrowotne składniki, w tym witaminy A, B i C oraz związki przeciwzapalne. Owoce głogu ceniono już w średniowieczu, stosowano w medycynie ludowej i wyróżniano w recepturach klasztornych. Współczesne badania potwierdzają ich cenne działanie, dzięki czemu do dziś głóg stosuje się leczniczo przy wielu problemach.
Jakie właściwości ma nalewka z głogu?
Nalewka z głogu to wyciąg zawierający najcenniejsze związki z owoców w skoncentrowanej formie. Przede wszystkim chronią one układ sercowo-naczyniowy, obniżają ciśnienie i poprawiają pracę naczyń krwionośnych. Pomagają podreperować serce osłabione wiekiem czy sezonowymi infekcjami. Zwiększają jego ukrwienie i siłę skurczu, łagodzą kołatanie i poprawiają wydolność podczas wysiłku.
Zaburzenia sercowe to często efekt stresu, a głóg działa uspakajająco. Pozwala złagodzić objawy nerwicy, stanów lękowych i nadpobudliwości, a także problemy z zasypianiem i zaburzenia snu – również wtedy, gdy są związane z przekwitaniem. Ma ponadto właściwości moczopędne, antyalergiczne i przeciwreumatyczne.
Trunek stosuje się także przy wysokim cholesterolu i miażdżycy, a nawet mało nasilonej dusznicy bolesnej. W przypadku chorób krążeniowych warto jednak skonsultować się z lekarzem, bo głogówka działa jak lek i może wpływać na efekty przyjmowania medykamentów.
Jak należy pić nalewkę z głogu?
Trzeba pamiętać, że głogówkę przyjmuje się w leczniczych ilościach, nie większych niż 15-30 ml dziennie. Najlepszy czas to wieczór, choć dawkę można przyjąć też w dwóch porcjach. Aby kuracja była skuteczna, powinna trwać przynajmniej 6-10 tygodni.
Po kordiał z głogu nie powinny sięgać kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i młodzież, a ponadto osoby z bardzo niskim ciśnieniem krwi, alergią na głóg i przeciwwskazaniami do spożywania alkoholu. Należy do nich stosowanie niektórych farmaceutyków, o czym producenci zawsze informują na ulotkach.
Jak zrobić nalewkę z głogu na spirytusie?
Leczniczy napój robię z owoców, które zalewam mocnym spirytusem i roztworem miodu. Nalewka nie może być za mocna, bo potrzeba w niej też nieco wody. W ten sposób do roztworu przechodzą nie tylko związki rozpuszczalne w alkoholu, ale też właśnie w wodzie. Taką mieszankę pozostawiam na kilka miesięcy, po czym zlewam ciecz i odstawiam, aby dojrzała. Trwa to jeszcze dłużej, ale cierpliwość naprawdę się opłaca.
Do nalewki zbieram rosnący dziko głóg jednoszyjkowy albo dwuszyjkowy. Owoce wyglądają podobnie i mają zbliżone właściwości. Obrywam tylko jędrne, dojrzałe, czerwone okazy i wrzucam na 2 tygodnie do zamrażarki. To konieczne, by pozbyć się związków nadających im cierpkość i goryczkę. Takie przygotowanie zmiękcza głóg i powoduje, że puszcza więcej soku.
Przepis: Nalewka z głogu na miodzie
Domowa głogówka to leczniczy wyciąg alkoholowy przeznaczony dla osób dorosłych
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 82 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg owoców głogu
- 0,5 l spirytusu 95%
- 2 szklanki wody
- 200 g miodu
Sposób przygotowania
- Macerowanie owocówPrzepłucz głóg wodą, wrzuć do słoja i lekko ugnieć tłuczkiem. Rozpuść miód w wodzie i wlej do owoców wraz ze spirytusem. Zamknij słoik i postaw na 4 miesiące w chłodnym i ciemnym miejscu.
- Przygotowanie nalewkiZlej nalew znad głogu i odciśnij owoce. Przefiltruj ciecz przez gazę, przelej do butelek i umieść je tam, gdzie stał słoik, na minimum 6 miesięcy.
Czytaj też:
Nalewkę z tych owoców nazywano kiedyś lekiem kobiet. Robi się ją bardzo łatwoCzytaj też:
Teraz jest czas, żeby zrobić jedną z najlepszych nalewek. Te owoce to prawdziwy skarb