Miksuję kilka składników i dorzucam owoce. To idealne, szybkie ciasto na co dzień

Miksuję kilka składników i dorzucam owoce. To idealne, szybkie ciasto na co dzień

Dodano: 
Ciasto z borówkami
Ciasto z borówkami Źródło: Shutterstock / Marcus Z-pics
Ciasta zwykle robi się na weekend. Jednak to jest takie proste i szybkie, że często przyrządzam je w tygodniu. Wszak dzieci siedzą w domu, a owoce są na wyciągnięcie ręki. Wszyscy chętnie zjadają ten wypiek na przekąskę.

Jakie ciasto jest najszybsze do przygotowania? Moim zdaniem wcale nie to bez pieczenia, a ciasto ucierane. Raz-dwa się je miksuje i można je jeść od razu po upieczeniu. Ciasto bez pieczenia trzeba natomiast po przygotowaniu wstawić na kilka godzin do lodówki, by składniki się poprzenikały. A teraz, w sezonie na aromatyczne owoce, aż się prosi, by z ich dodatkiem upiec coś pysznego.

Jaki tłuszcz dodać do ciasta ucieranego?

Do ciasta ucieranego można dodać masło lub olej. Każdy z tych tłuszczów ma swoje zalety. Masło dodaje ciastu przyjemnego smaku i sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. Olej jest zdrowszy, bo nie zawiera cholesterolu i przedłuża świeżość ciasta. To dlatego, że zwiększa jego wilgotność. Poza tym ciasto na oleju robi się szybciej, bo miesza się go tylko z pozostałymi składnikami. Masło zaś wymaga utarcia na puszystą masę z cukrem i jajami.

Jak zrobić szybkie ciasto ucierane z owocami?

Przygotowanie ciasta ucieranego zaczynam od umycia i osączenia owoców. Teraz miksuję jajka z cukrem na puszystą masę i dodaję do nich kefir i olej. Kefir też wspaniale wpływa na smak ciasta, bo świetnie przełamuje jego słodycz. Na końcu składniki krótko mieszam z mąką i proszkiem do pieczenia. Łączę je też z częścią owoców. Resztą borówek posypuję zaś ciasto znajdujące się już w formie.

Przepis: Ciasto ucierane z borówkami

Szybkie ciasto z owocami dobre na każdy dzień

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 3/4 szklanki kefiru lub maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 1,5 szklanki borówek amerykańskich
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneBorówki przebierz, opłucz, osącz. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza.
  2. Miksowanie składnikówJajka zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Krótko zmiksuj z kefirem i olejem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszaj. Dodaj połowę owoców, wymieszaj.
  3. Pieczenie ciastaCiasto przelej do formy, wyrównaj powierzchnię. Posyp je pozostałymi owocami, lekko je wciśnij. Piecz 40-45 minut. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Jak udekorować ciasto ucierane?

Ciasto ucierane z owocami nie wymaga specjalnych dekoracji. Warto je jednak oprószyć cukrem pudrem, ewentualnie wymieszanym z cukrem waniliowym. Jeśli chcecie zwiększyć wilgotność tego ciasta, możecie je po wystudzeniu posmarować serkiem homogenizowanym wymieszanym z odrobiną cukru. Takie ciasto trzeba jednak przechowywać w lodówce, bo serek szybko się psuje.

Czytaj też:
Złocista kruszonka, soczyste owoce i delikatne ciasto. Ten deser to malinowa magia
Czytaj też:
To ciasto z owocami robię ekspresowo! Jest puszyste, aromatyczne, idealne na poprawę humoru