Ten deser orzeźwia lepiej niż lody. Nastawiam go rano, a po południu wszyscy się nim schładzają

Ten deser orzeźwia lepiej niż lody. Nastawiam go rano, a po południu wszyscy się nim schładzają

Dodano: 
Zielona granita
Zielona granita Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
W upał wszyscy szukają chłodu i orzeźwienia. Jedno i drugie można znaleźć w szklance tego zielonego deseru. Przyrządza się go bardzo prosto, a potem wstawia do zamrażarki. Wygląda i smakuje, jak z najlepszej restauracji.

Jak radzicie sobie z upałem? Ja piję dużo wody i gdy tylko mogę, unikam słońca. Sięgam też po orzeźwiające napoje i desery, które przywracają siłę i energię. Jeden z nich robię w prosty sposób, a potem wstawiam na kilka godzin do zamrażarki. Dzięki temu po południu, gdy temperatura jest najwyższa, moja rodzina może się szybko schłodzić.

Co to jest granita?

Granita to tradycyjny sycylijski deser o konsystencji drobno pokruszonego lodu. Robi się ją z wody, cukru i soku lub purée owocowego. Tak przygotowany płyn zamraża się i zeskrobuje widelcem, by uzyskać sypką, ziarnistą strukturę. Można ją jeść łyżeczką lub zamienić w zimny, orzeźwiający napój.

Jak zrobić orzeźwiającą granitę z kiwi?

Przygotowanie granity zaczynam od ugotowania syropu z wody i cukru. W czasie, gdy syrop stygnie, ja blenduję kiwi z sokiem z limonki. Potem mieszam z syropem, wstawiam do zamrażarki i zmrożoną masę zeskrobuje co pół godziny, by deser zyskał sypką konsystencję.

Przepis: Granita z kiwi

Orzeźwiający, kwaskowy deser z kiwi i limonki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 150 ml wody
  • 80 g cukru
  • 6 dojrzałych owoców kiwi
  • sok z 2 limonek
  • skórka otarta z 1 limonki
  • listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie syropuW małym garnku zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj całość, aż cukier się rozpuści. Syrop odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie granityKiwi obierz, pokrój w kawałki. Zblenduj z sokiem z limonki i skórką na gładką masę. Połącz z wystudzonym syropem.
  3. Mrożenie deseruMasę przelej do płaskiego pojemnika. Wstaw do zamrażarki i co 30–40 minut skrob widelcem powstające kryształki lodu, aż całość będzie puszysta i sypka (ok. 3–4 godziny).
  4. PodawanieGranitę przełóż do schłodzonych szklanek lub kieliszków. Udekoruj listkami świeżej mięty i plasterkami limonki.

Wskazówka: Najbardziej orzeźwiającą granitę robi się z owoców cytrusowych, arbuza, kiwi, truskawek lub malin. Można też do niej dodać listki mięty, melisy, a nawet kwiat lawendy.

Jak zamienić deser granita w napój?

Granita to też nazwa orzeźwiającego napoju. Robi się go z granity w postaci deseru. Wystarczy tylko lekko roztopić kryształki lodu, tak by granita uzyskała półpłynną konsystencję. Całość miesza się energicznie łyżką, choć można też bardziej intensywnie blenderem. Napój podaje się z w szklance z rurką. By granita była mniej słodka i jeszcze bardziej orzeźwiająca, można ją wymieszać z zimną wodą gazowaną, tonikiem lub prosecco. Przed podaniem napój czy też deser warto udekorować listkiem mięty albo melisy.

Czytaj też:
Dodaj go do kawy, polej nim lody. Domowy syrop waniliowy zrobisz w kwadrans
Czytaj też:
Weź 3 składniki i zrób lody, które pokochasz od pierwszej łyżki. Spróbuj tego letniego hitu