Domowy syrop waniliowy to przysmak, którym możesz słodzić nie tylko kawę. Rewelacyjnie smakuje z lodami, naleśnikami czy jako dodatek do ciast. Syrop waniliowy robi się łatwo i szybko.
Jak zrobić domowy syrop waniliowy?
Jakość syropu zależy od jakości wanilii. Wybierając wanilię, zwróć uwagę na wygląd lasek: powinny być sprężyste, lekko tłuste i błyszczące, a nie suche czy łamliwe. Im ciemniejsze i bardziej elastyczne, tym lepiej – świadczy to o świeżości i wysokiej zawartości aromatycznych olejków. Unikaj lasek z widoczną pleśnią lub przesuszonych. Dobra wanilia ma intensywny, głęboki zapach – słodki, korzenny, bez nut sztuczności.
Do przygotowania syropu nadaje się zarówno cukier biały jak i trzcinowy. Syrop z tego drugiego będzie miał ładny, ciemny kolor. Gotowy syrop możesz dokładnie przecedzić przez gazę, a możesz jedynie wyjąć z niego laski wanilii i pozostawić ziarenka.
Przepis: Syrop waniliowy
Domowy syrop z wanilią.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 1000
Składniki
- 1 laska wanilii
- 250 ml wody
- 250 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWanilię przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka. Wrzuć wszystko do wody, dodaj cukier.
- Gotowanie syropuGotuj syrop kilka minut (cukier musi się rozpuścić, a po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu, cały czas mieszaj). Gotowy syrop ostudź, przecedź i przelej do butelki. Przechowuj w lodówce.
Syrop bez pasteryzacji można przechowywać ok. 1-2 tygodni w lodówce. Taki syrop można też zachować na dłużej: wówczas gorący przelej do czystych słoiczków i od razu zakręć.
Do czego wykorzystać domowy syrop z wanilii?
Domowy syrop z wanilii jest idealny do przygotowania deserowych kaw. Dodaj ją do małej czarnej, do kawy z mlekiem, ale też napoju z lodami czy bitą śmietaną. Syrop waniliowy można także dodać do herbaty, kakao czy matchy.
To świetny dodatek do deserów i słodkich dań. Polej nim placki lub naleśniki, dodaj do słodkiej owsianki czy kaszy manny, do deserów lodowych, jako aromat do ciast czy słodkich kremów.
Czytaj też:
Zalewam wieczorem, a piję rano. Dwa proste składniki i mam napój jak z modnej kawiarniCzytaj też:
Herbata parzona na zimno to prawdziwy hit lata. Sposób jej przygotowania może być zaskoczeniem