Dodaj go do kawy, polej nim lody. Domowy syrop waniliowy zrobisz w kwadrans

Dodaj go do kawy, polej nim lody. Domowy syrop waniliowy zrobisz w kwadrans

Dodano: 
Syrop waniliowy
Syrop waniliowy Źródło: Shutterstock / New Africa
Syrop waniliowy to idealny dodatek do słodzenia napojów, do deserów i dań na słodko. Wystarczą trzy składniki, aby go przygotować.

Domowy syrop waniliowy to przysmak, którym możesz słodzić nie tylko kawę. Rewelacyjnie smakuje z lodami, naleśnikami czy jako dodatek do ciast. Syrop waniliowy robi się łatwo i szybko.

Jak zrobić domowy syrop waniliowy?

Jakość syropu zależy od jakości wanilii. Wybierając wanilię, zwróć uwagę na wygląd lasek: powinny być sprężyste, lekko tłuste i błyszczące, a nie suche czy łamliwe. Im ciemniejsze i bardziej elastyczne, tym lepiej – świadczy to o świeżości i wysokiej zawartości aromatycznych olejków. Unikaj lasek z widoczną pleśnią lub przesuszonych. Dobra wanilia ma intensywny, głęboki zapach – słodki, korzenny, bez nut sztuczności.

Do przygotowania syropu nadaje się zarówno cukier biały jak i trzcinowy. Syrop z tego drugiego będzie miał ładny, ciemny kolor. Gotowy syrop możesz dokładnie przecedzić przez gazę, a możesz jedynie wyjąć z niego laski wanilii i pozostawić ziarenka.

Przepis: Syrop waniliowy

Domowy syrop z wanilią.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
1000

Składniki

  • 1 laska wanilii
  • 250 ml wody
  • 250 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWanilię przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka. Wrzuć wszystko do wody, dodaj cukier.
  2. Gotowanie syropuGotuj syrop kilka minut (cukier musi się rozpuścić, a po doprowadzeniu do wrzenia, gotuj jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu, cały czas mieszaj). Gotowy syrop ostudź, przecedź i przelej do butelki. Przechowuj w lodówce.

Syrop bez pasteryzacji można przechowywać ok. 1-2 tygodni w lodówce. Taki syrop można też zachować na dłużej: wówczas gorący przelej do czystych słoiczków i od razu zakręć.

Do czego wykorzystać domowy syrop z wanilii?

Domowy syrop z wanilii jest idealny do przygotowania deserowych kaw. Dodaj ją do małej czarnej, do kawy z mlekiem, ale też napoju z lodami czy bitą śmietaną. Syrop waniliowy można także dodać do herbaty, kakao czy matchy.

To świetny dodatek do deserów i słodkich dań. Polej nim placki lub naleśniki, dodaj do słodkiej owsianki czy kaszy manny, do deserów lodowych, jako aromat do ciast czy słodkich kremów.

Czytaj też:
Zalewam wieczorem, a piję rano. Dwa proste składniki i mam napój jak z modnej kawiarni
Czytaj też:
Herbata parzona na zimno to prawdziwy hit lata. Sposób jej przygotowania może być zaskoczeniem