To najlepsza warzywna zupa, jaką jadłam. Charakteryzuje ją prostota, lekkość i moc smaku

To najlepsza warzywna zupa, jaką jadłam. Charakteryzuje ją prostota, lekkość i moc smaku

Dodano: 
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii Źródło: Shutterstock / VictoriaArt
Latem nikt w moim domu nie ma ochoty na rosół czy inne mięsne zupy. Wszyscy wolą coś lekkiego, lecz pełnego smaku. W te oczekiwania doskonale wpisuje się zielona zupa, którą robię dosłownie 20 minut. Jest przepyszna!

Lato to czas na lekkie potrawy i na objadanie się warzywami i owocami. Te pierwsze można wykorzystać do przygotowania smacznych, pożywnych dań obiadowych. Na jedno z nich zapraszam was dzisiaj. Będzie to zupa z delikatnej cukinii, która jest jednak pełna smaku dzięki zaskakującym dodatkom.

Jak przygotować cukinię do zupy?

Cukinię przeznaczoną na zupę wystarczy tylko umyć. Absolutnie nie należy jej obierać, bo w skórce kryje się najwięcej wartościowych składników. Poza tym skórka nadaje zupie pięknego, apetycznego koloru. By to delikatne warzywo zyskało bardziej wyrazisty smak, warto je podsmażyć na maśle lub oliwie.

Jak zrobić przepyszną zupę z cukinii?

Ta zupa z cukinii jest pełna smaku dzięki ciekawym dodatkom. Dorzucam bowiem do niej cebulę i czosnek, a potem dodaję mleczko kokosowe, sok z cytryny i koperek. Za sprawą tych dodatków całość nabiera wyrazistego, pełnego smaku. Po zalaniu warzyw bulionem, całość gotuje się 10-15 minut. Tyle wystarczy, by cukinia zmiękła i w razie potrzeby dała się zblendować.

Przepis: Aromatyczna zupa z cukinii

Pełna smaku, aksamitna zupa-krem z cukinii z dodatkiem mleczka kokosowego

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości, młode cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • sok z cytryny do smaku
  • chili
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywCebulę i czosnek obierz, posiekaj, smaż 2-3 minuty w garnku na oliwie. Dodaj umytą i pokrojoną w plasterki cukinię, chwilę przesmaż.
  2. Gotowanie zupyWarzywa zalej bulionem, zagotuj. Gotuj całość ok. 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Dodaj mleczko kokosowe. Zupę dopraw sokiem z cytryny, 12solą, pieprzem i odrobiną chili. Całość zblenduj, przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Wskazówka: Jeśli chcecie, by zupa była bardziej zawiesista, możecie dodać do niej 1-2 pokrojone ziemniaki.

Jak podać zupę z cukinii?

Zupę z cukinii zwykle blenduję na gładki krem i podaję z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Można też dodać do niej plasterki podsmażonej cukinii, cebuli i czosnku. Warto też posypać ją posiekanym koperkiem i skropić oliwą z oliwek. Jeśli ktoś nie przepada za aksamitnymi zupami, może podać to danie bez blendowania.

Czytaj też:
Latem tylko tak robię zupę pomidorową. Każdy może wybrać ulubione dodatki
Czytaj też:
Nie znosiłem kremów, aż spróbowałem tej zupy. Wracam do niej co kilka dni