Pomidorowa jest w Polsce jedną z najpopularniejszych zup. Kochamy jej wyrazisty smak i pożywność. Można ją przyrządzać przez cały rok, jednak latem zawsze wybieram jeden sposób. Sięgam wtedy po świeże pomidory, dzięki czemu potrawa ma niepowtarzalny smak, aromat i konsystencję.
Jakie pomidory są najlepsze na zupę?
Zupę pomidorową można przygotować z różnych pomidorów. W moim domu wszyscy najbardziej lubią zupę z podłużnych, wyrazistych w smaku pomidorów. Niektórzy jednak wolą słodszą wersję z pomidorów malinowych. Oczywiście można też łączyć pomidory o różnych smakach i kolorach. Wtedy potrawa będzie miała ciekawszy smak i wygląd. Jeśli jest za mało kwaśna, zawsze można do niej dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Jak zrobić zupę ze świeżych pomidorów?
Zupę ze świeżych pomidorów robi się prosto i szybko. Warto zacząć od usunięcia z pomidorów skórki i twardych kawałków. Potem posiekane warzywo dobrze jest podsmażyć z cebulą i czosnkiem dla wyrazistego smaku. Po dodaniu bulionu całość gotuje się kilkanaście minut i miksuje na gładki krem. Jego konsystencja może być mniej lub bardziej zawiesista, w zależności od tego, jaką preferujecie.
Przepis: Zupa-krem ze świeżych pomidorów
Aksamitna, gęsta zupa ze świeżych, aromatycznych pomidorów
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Podsmażanie warzywPomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń twarde kawałki. Miąższ pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory i smaż całość kilka minut.
- Gotowanie zupyWarzywa zalej gorącym bulionem, dodaj koncentrat, całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie zupę zblenduj na gładki krem. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Z czym podać zupę pomidorową?
Moja zupa ze świeżych pomidorów ma konsystencję lekkiego kremu. Jest naprawdę smaczna, zwłaszcza że każdy może dobrać sobie do niej ulubione dodatki. Najpopularniejsze są mini-grzanki, jednak zupa ta doskonale też będzie smakować podana np. z groszkiem ptysiowym, ryżem czy makaronem. Dobrymi dodatkami będą też zrumienione plasterki wędzonego boczku, prażone pestki dyni czy słonecznika albo serek mascarpone. Wszystkie te dodatki wpłyną na smak zupy, ale też urozmaicą jej konsystencję i podniosą wartość odżywczą.
Czytaj też:
Latem gotuję tylko ten krem z cukinii. Gładki, prosty i zawsze znika do ostatniej łyżkiCzytaj też:
Zupę jarzynową gotuję, jak moja babcia. Dorzucam do niej pyszny, sycący dodatek