Lekkie pianki czyli Marshmallows są słodkie i sprężyste. Można je kupić w wersji białej i kolorowej, np. różowe, niebieskie. Nie wiem dlaczego, ale bardzo przyciągają dzieci. Niestety skład gotowych pianek pozostawia wiele do życzenia. Z tego powodu odmawiam ich zakupu, a w zamian za to przyrządzam pianki własnoręcznie. Są naprawdę smaczne.
Z czego robi się Marshmallows?
Słodkie, domowe pianki można zrobić z prostych składników. To przede wszystkim: cukier, woda i żelatyna. Można też sięgnąć po białka kurzego jaja, choć nie jest to konieczne. Z cukru i wody gotuje się gęsty syrop i miesza go z żelatyną. Potem całość ubija się do momentu, aż powstanie jasna, puszysta i gęsta masa.
Jak zrobić truskawkowe pianki?
Do moich pianek nie dodaję żadnych aromatów, ani barwników. Smaku i koloru dodają im bowiem truskawki, a dokładniej przecier truskawkowy. Gdy mam już gotową masę, przelewam ją do odpowiednio przygotowanej formy i wyrównuję powierzchnię. Masę pozostawiam na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by odpowiednio stężała. Potem kroję ją w kostkę i każdą sztukę obtaczam w mieszance cukru pudru i skrobi ziemniaczanej.
Przepis: Truskawkowe pianki
Domowe Marshmallows z dodatkiem przetartych truskawek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 65 w każdej porcji
Składniki
- 150 g truskawek
- 1 szklanka cukru + 1-2 łyżki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 180 ml wody
- 2 łyżki żelatyny
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Zblenduj, przetrzyj przez sitko, wymieszaj z 1-2 łyżkami cukru i sokiem z cytryny. Żelatynę zalej 60 ml zimnej wody. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. W rondlu połącz cukier i 120 ml wody. Gotuj bez mieszania, aż powstanie gęsty syrop.
- Ubijanie pianyW misie miksera umieść napęczniałą żelatynę, przecier truskawkowy i szczyptę soli. Powoli wlewaj gorący syrop cukrowy, cały czas miksując na niskich obrotach. Potem zwiększ obroty do maksimum i ubijaj przez ok. 8–10 minut, aż masa stanie się jasna, puszysta i gęsta.
- Formowanie pianekProstokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Posyp mieszanką cukru pudru i skrobi. Przelej do niej masę, równomiernie rozprowadź. Pozostaw na ok. 8 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie masę pokrój w kostkę. Każdą piankę obtocz w mieszance cukru pudru i skrobi ziemniaczanej.
Słodkie pianki – kilka wskazówek
Przy przygotowaniu słodkich pianek istotne jest parę szczegółów. Oto i one:
- Na odpowiednią twardość i elastyczność słodkich pianek duży wpływ ma temperatura syropu. Warto więc wyposażyć się w termometr, by móc ją dokładnie zmierzyć.
- Na sztywność piany duży wpływ ma czystość misy i mieszadeł miksera. Masę trzeba też dość długo ubijać, by zrobiła się gęsta.
- W czasie zastudzania pianek formy nie należy przykrywać. To bowiem może spowodować zawilgnięcie przekąski.
- Pokrojone pianki należy obtoczyć w mieszance skrobi ziemniaczanej i cukru pudru. Dzięki temu nie będą się sklejały.
- Lekkie pianki sprawdzą się, jako słodka przekąska, a także dekoracja do tortów czy deserów.
Czytaj też:
Wygląda jak ciasto, ale powstaje bez piekarnika. Ta przekąska jest hitem nie tylko w moim domuCzytaj też:
Tego śniadania nikt nie odmawia. Wygląda, jak deser, a jest bardzo zdrowe i pożywne