Z bakłażana i 4 dodatków robię genialną sałatkę. Ta kolacja wygląda i smakuje, że palce lizać

Z bakłażana i 4 dodatków robię genialną sałatkę. Ta kolacja wygląda i smakuje, że palce lizać

Dodano: 
Sałatka z bakłażanem
Sałatka z bakłażanem Źródło: Shutterstock / DronG
W moim domu rzadko na kolację są kanapki. Zamiast nich robię różne smakołyki. Ostatnio zaskoczyłam rodzinę prostą sałatką. Przygotowałam ją w zasadzie z pięciu składników, co nie zajęło mi wiele czasu, a efekt był przepyszny!

Sałatka na kolację to bardzo dobry pomysł. Szczególnie taka sałatka, jak ta z bakłażanem. Jest lekka, smaczna i wygląda bardzo apetycznie. A robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Co więcej, o tej porze roku składniki do tej potrawy są dosyć tanie, więc kolację niczym z restauracji można mieć za przysłowiowe grosze.

Jak przygotować bakłażan do sałatki?

Bakłażan to warzywo, którego nie należy jeść na surowo. Dzięki obróbce termicznej staje się jadalny, aksamitny i bardzo smaczny. Z myślą o sałatce można go przygotować na kilka sposobów. Ja zazwyczaj kroję go w grubsze plasterki i piekę w elektrycznym opiekaczu do kanapek. Można też jednak usmażyć bakłażan na odrobinie oleju, na patelni grillowej lub upiec na grillu. W każdej z powyższych postaci będzie smaczny.

Jak zrobić kolorową sałatkę z bakłażanem?

Podstawą mojej kolorowej sałatki jest pieczony bakłażan. To do niego dobieram składniki, tak by całość doskonale smakowała i apetycznie się prezentowała. Są to warzywa, a dokładniej pomidorki koktajlowe oraz oliwki, a także delikatny serek ricotta i orzeźwiające zioła. Wszystkie składniki dobrze ze sobą harmonizują, bo dopełniają się smakiem i konsystencją.

Przepis: Sałatka z bakłażanem

Kolorowa, lekka sałatka z pieczonego bakłażana, pomidorków, oliwek, ricotty i bazylii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 150 g sera ricotta
  • listki świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bakłażanaBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Upiecz je w opiekaczu do kanapek, usmaż na patelni grillowej albo cienko posmaruj oliwą i usmaż z dwóch stron na zwykłej patelni. Warzywo wystudź.
  2. Przygotowanie dodatkówPomidorki umyj, osącz, każdy przekrój wzdłuż na połowę. Oliwki odsącz z zalewy. Listki bazylii opłucz, osusz, posiekaj. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Połącz z oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  3. Łączenie składnikówW salaterce umieść pomidorki, oliwki i bakłażan. Całość delikatnie wymieszaj. Sałatkę posyp kawałkami ricotty i posiekaną bazylią. Polej aromatycznym sosem.

Co jeszcze można dodać do sałatki z bakłażanem?

Sałatkę z bakłażanem robię z pięciu składników, jednak można ją modyfikować. Oprócz pomidorów, oliwek, ricotty i bazylii dobrze też będą do niej pasować: pieczone talarki cukinii, papryka surowa lub pieczona, cebula, awokado, listki mięty lub rukoli. Dobrymi dodatkami będą także: ser mozzarella, halloumi, feta, prażone pestki słonecznika czy orzechy włoskie.

Czytaj też:
W jednej sałatce połącz truskawki i awokado. Pomysł na zdrową i pyszną kolację
Czytaj też:
Sycąca sałatka z młodych ziemniaków. Prosta do zrobienia, w mig znika z talerzy