Sałatka na kolację to zawsze dobry pomysł. To nie tylko porcja cennych warzyw, ale też lekki posiłek, który nie obciąży żołądka na koniec dnia. Nasza propozycja na dziś to pyszna sałatka z truskawkami i awokado. Zrobisz ją w kwadrans.
Jak zrobić sałatkę z truskawkami i awokado?
Do przygotowania sałatki wykorzystaj dowolny miks sałat, ale polecamy, aby wśród wybranych liście, koniecznie znalazła się rukola. Jest wyrazista w smaku, orzechowa, lekko pikantna i doskonale podkręci smak tej sałatki. Wybierz do tego słodkie, dojrzałe truskawki i miękkie, dojrzałe awokado. Awokado można dodatkowo skropić sokiem z cytryny zaraz po skrojeniu, aby nie ściemniało.
Do sałatki dodajemy prosty dressing na bazie soku z cytryny, oliwy, z dodatkiem odrobiny miodu. Cytrusowy posmak wzmocni skórka otarta z cytryny. Ważne jest, aby orzechy do sałatki najpierw krótko uprażyć na suchej patelni: to sprawi, że będą nie tylko bardziej chrupiące, ale i smaczniejsze.
Rada: do sałatki można dodać także inne sery. Świetnie pasuje tu słona feta, ale też wyraziste sery pleśniowe. Mogą to być również sery kozie, albo kawałki sera halloumi zrumienione na patelni lub grillu.
Przepis: Lekka sałatka z truskawkami i awokado
Pomysł na kolację lub przekąskę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 264 w każdej porcji
Składniki
- 100 g miksu sałat z rukolą
- 8 truskawek
- 1 awokado
- 70 g orzechów pekan
- 50 g tartego parmezanu
- 4 gałązki kolendry
- skórka otarta z połowy cytryny
na dressing:
- 5 łyżek oliwy
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWymieszaj składniki na dressing. Awokado obierz i pokrój, truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki. Orzechy upraż na suchej patelni.
- Robienie sałatkiWrzuć do miski sałaty, truskawki i awokado, polej dressingiem, posyp skórką z cytryny, wiórkami parmezanu, orzechami i udekoruj listkami kolendry.
Jak podawać sałatkę z truskawkami i awokado?
Ta sałatka jest pysznym i lekkim daniem sama w sobie, ale oczywiście można zaserwować ją z ulubionym pieczywem. Świetnie będą pasowały tu chrupiące grzanki: skrop kromki bagietki lub pokrojoną bułkę oliwą i zrumień na patelni.
Sałatka może być też dodatkiem do pieczonej ryby (np. łososia z piekarnika) albo kawałka chudego mięsa (np. pieczonej piersi z kurczaka).
Czytaj też:
Te szybkie wrapy przygotowuję często na kolację. Są o wiele smaczniejsze od kanapekCzytaj też:
Kiedy zbliża się lato, wiem, że taka kapusta pojawi się na moim stole. Lepszego sposobu nie ma i basta!