Młode ziemniaki różnią się pod wieloma względami od jesiennych. Są bardziej wodniste, bo zawierają mniej skrobi. Odznaczają się też delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Doskonale sprawdzają się, jako dodatek do obiadu, ale też można je wykorzystać do różnych potraw. Ja często robię z nich pożywną sałatkę.
Co warto dodać do sałatki ziemniaczanej?
Do sałatki ziemniaczanej pasuje wiele dodatków. Można do niej dodać składniki mniej lub bardziej pożywne. Do tych pożywniejszych należą np. tuńczyk z puszki, jajka gotowane na twardo, boczek wędzony, sery. Dobrze też będą pasować ogórki kiszone i konserwowe, cebula, rzodkiewki, papryka, szczypior.
Jak przygotować sycącą sałatkę z młodych ziemniaków?
Przyrządzenie sałatki z młodych ziemniaków należy zacząć od ugotowania ziemniaków. Ponieważ mają delikatną skórkę, wystarczy je tylko wyszorować, opłukać i ugotować w mundurkach. Ugotować należy też jajka. Wystudzone składniki kroję w kostkę i łączę z pozostałymi dodatkami. Sałatkę przed podaniem warto wstawić na 1-2 godziny do lodówki. W tym czasie jej składniki się przegryzą i schłodzą.
Przepis: Sałatka z młodych ziemniaków
Pożywna sałatka ziemniaczana z dodatkiem jajek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 500 g młodych ziemniaków
- 3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
- 2–3 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Odcedź, wystudź, pokój w sporą kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.
- Łączenie składnikówOgórki kiszone i cebulę pokrój w kostkę, a łodygi selera w cienkie plasterki. Dodaj je do ziemniaków i jajek. Połącz z posiekaną zieleniną, jogurtem i musztardą, wymieszaj, dopraw do smaku.
Jak przechowywać sałatkę z młodych ziemniaków?
Sałatkę ziemniaczaną można przygotować na zapas, ale nieduży. Powinno się ją zjeść w ciągu 2 dni. W tym czasie należy ją przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu, by sos nie chłonął obcych zapachów.
Czytaj też:
Cztery składniki na prostą sałatkę kupisz w każdym markecie. Jest idealna na lekką kolacjęCzytaj też:
Sałatka z południa Francji, którą robię co tydzień. Sprawdź mój sekretny przepis