Sycąca sałatka z młodych ziemniaków. Prosta do zrobienia, w mig znika z talerzy

Sycąca sałatka z młodych ziemniaków. Prosta do zrobienia, w mig znika z talerzy

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Sezon na młode ziemniaki trwa. Warto więc wykorzystać go w pełni i przyrządzić z nich pyszną, prostą sałatkę. Będzie idealna na weekendową przekąskę, a nawet na kolację. Robi się ją całkiem szybko, więc zapraszam do kuchni.

Młode ziemniaki różnią się pod wieloma względami od jesiennych. Są bardziej wodniste, bo zawierają mniej skrobi. Odznaczają się też delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Doskonale sprawdzają się, jako dodatek do obiadu, ale też można je wykorzystać do różnych potraw. Ja często robię z nich pożywną sałatkę.

Co warto dodać do sałatki ziemniaczanej?

Do sałatki ziemniaczanej pasuje wiele dodatków. Można do niej dodać składniki mniej lub bardziej pożywne. Do tych pożywniejszych należą np. tuńczyk z puszki, jajka gotowane na twardo, boczek wędzony, sery. Dobrze też będą pasować ogórki kiszone i konserwowe, cebula, rzodkiewki, papryka, szczypior.

Jak przygotować sycącą sałatkę z młodych ziemniaków?

Przyrządzenie sałatki z młodych ziemniaków należy zacząć od ugotowania ziemniaków. Ponieważ mają delikatną skórkę, wystarczy je tylko wyszorować, opłukać i ugotować w mundurkach. Ugotować należy też jajka. Wystudzone składniki kroję w kostkę i łączę z pozostałymi dodatkami. Sałatkę przed podaniem warto wstawić na 1-2 godziny do lodówki. W tym czasie jej składniki się przegryzą i schłodzą.

Przepis: Sałatka z młodych ziemniaków

Pożywna sałatka ziemniaczana z dodatkiem jajek

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
  • 2–3 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Odcedź, wystudź, pokój w sporą kostkę. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.
  2. Łączenie składnikówOgórki kiszone i cebulę pokrój w kostkę, a łodygi selera w cienkie plasterki. Dodaj je do ziemniaków i jajek. Połącz z posiekaną zieleniną, jogurtem i musztardą, wymieszaj, dopraw do smaku.

Jak przechowywać sałatkę z młodych ziemniaków?

Sałatkę ziemniaczaną można przygotować na zapas, ale nieduży. Powinno się ją zjeść w ciągu 2 dni. W tym czasie należy ją przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu, by sos nie chłonął obcych zapachów.

Czytaj też:
Cztery składniki na prostą sałatkę kupisz w każdym markecie. Jest idealna na lekką kolację
Czytaj też:
Sałatka z południa Francji, którą robię co tydzień. Sprawdź mój sekretny przepis