Rabarbar to warzywo, które użytkuje się, jak owoc. To dlatego, że jest kwaśny i szybko mięknie w czasie pieczenia czy gotowania. Korzystając z sezonu na ten smaczny dodatek, kilka razy w maju i czerwcu piekę placek z rabarbarem. Ma wielką zaletę, że nie jest zbyt słodki. Poza tym doskonale znosi upały.
Jak przygotować rabarbar do ciasta?
Rabarbar w czerwcu potrafi mieć już grubszą skórkę, którą należy usunąć, bo jest włóknista. By się przekonać o jej grubości, należy odkroić końcówkę na szerszym końcu i lekko podważyć ostrzem noża skórkę. Jeśli przy pociągnięciu ładnie schodzi, oznacza to, że skórka jest już na tyle gruba, że lepiej ją usunąć.
Potem rabarbar należy pokroić na 1-2 cm kawałki. Ja zazwyczaj nic więcej z nim nie robię, jednak można go posypać cukrem i odstawić na 15 minut, by puścił sok. Sok należy odcedzić, a kawałkami rabarbaru posypać ciasto.
Jak zrobić placek z rabarbarem?
Placek z rabarbarem robię przy użyciu miksera. Zaczynam od zmiksowania masła z cukrem, a potem kolejno dodaję pozostałe składniki. Ważne jest, by wszystkie miały mniej więcej temperaturę pokojową, bo wtedy dobrze się połączą, bez ryzyka zwarzenia. Ciasto piekę zwykle w formie na tartę, dzięki czemu po upieczeniu wygląda bardzo elegancko.
Przepis: Placek z rabarbarem i migdałami
Szybkie, miksowane ciasto z rabarbarem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
- 500 g świeżego rabarbaru
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru drobnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 ml mleka
- 30 g spłatkowanych migdałów
- cukier puder do posypania
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaRabarbar opłucz, osusz, w razie potrzeby obierz, pokrój na kawałki o długości 1-2 cm. Zmiękczone masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksuj, dodając po jednym jajku. Na koniec połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i solą oraz z mlekiem.
- Pieczenie plackaFormę na tartę lub tortownicę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto. Posyp je rabarbarem, a potem spłatkowanymi migdałami. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po przestudzeniu ciasto oprósz cukrem pudrem.
Placek z rabarbarem – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek dzięki którym placek z rabarbarem wyjdzie, jak należy.
- Zamiast spłatkowanymi migdałami, placek z rabarbarem można posypać kruszonką.
- Do ciasta z rabarbarem można dodać trochę mielonego cynamonu lub kardamonu.
- Kawałki rabarbaru można też połączyć w cieście z innymi owocami. Dobrze będą pasować np. truskawki, maliny.
- Placek z rabarbarem można podać z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem naturalnym.
Czytaj też:
To ciasto z borówkami robię co kilka dni. Wygląda jak z najlepszej cukierni i smakuje obłędnieCzytaj też:
Tylko 20 minut i pachnie jak u babci. Przepis na ciepłe bułeczki bez drożdży